Jak zrobić pyszne ciasto zebra ?

Czasami goście postanawiają złożyć Nam mało spodziewaną wizytę. Cieszymy się, lecz za chwilę dopada nas mała myślowa panika pod tytułem: Czym ja ich poczęstuje?. Okazuję się, że mamy 70 minut i totalną pustkę w głowie. A jeszcze pasuje posprzątać, bo bałagan i koniecznie pozmywać, bo w czym ja im zrobię herbatę? Na takie sytuację chciałam zaproponować mój przepis na zebrę - ciasto łatwe, smaczne i dosyć szybkie w wykonaniu.

  • Składniki :
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki mąki ( do jasnej części ciasta)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cały cukier waniliowy
  • 3 łyżki ciemnego kakao (do ciemnej części ciasta)
1

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, aż uzyskamy biały kogel-mogel. Następnie dodajemy stopniowo 2 i 1/2 szklanki mąki, którą wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia, szklanką letniej wody i olejem. Całość miksujemy na gładką masę.


2

Naszym następnym krokiem jest podzielenie uzyskanego ciasta na 2 części. Do pierwszej dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaś do drugiej części ciasta dodajemy 3 łyżki kakao i również bardzo dokładnie łączymy, aby uzyskać gładkie, ciemne ciasto.


3

Teraz nakładanie: Na środek, wyłożonej papierem lub natłuszczonej margaryną, średniej blachy wlewamy na przemian po trzy łyżki ciasta ciemnego i po 3 łyżki ciasta jasnego. Ciasto pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.


4

Uwagi i spostrzeżenia

    • Blaszka do pieczenia powinna mieć kształt kwadratowy, ewentualnie tak jak robiłam ja, można zebrę wykonać w małej tortownicy.


    • Ciasto na ogół wychodzi zbite.


    • Ciasto wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (ja piekę je na środkowym poziomie).



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.02.2011

Komentarze

Cieszę się, że ciasto się udało i polecam się na przyszłość :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 13:27:14

wyszło fantastyczne, przepis już gości w zeszycie , "idę " dalej w Twoje przepisy szukać nowych inspiracji

Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 12:53:33

Super wygląda ,na pewno i tak smakuje:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:00:52

ale extra wygląda

Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:30:23

Hej prawdziwa kobieto :-) bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Prezentuje się zawsze wyśmienicie. Jeśli chodzi o polewę polecam zrobić domową: znajdziesz ją wśród moich przepisów - to stary babciny pomysł który sprawdza się zawsze i smakuje wyśmienicie :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-10-31 15:50:41

Smaczne i przyjemne dla oka.....:) a do tego jeszcze polewa czekoladowa na wierzch i mnia....aż ślinka cieknie:)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 08:24:40

Bardzo apetycznie wyglada,zapewne też jest pyszne!

Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:15:21

Mniam :) Bardzo lubiane przez dzieci.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-29 13:10:06

Pyszneeeee

Ostatnio zmieniony: 2012-07-24 17:33:06

Pięknie wygląda.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-23 15:10:55

Fajny przepis-prosty, smaczny i ciasto ładnie wygląda.Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniony: 2012-06-24 21:56:35

Proste ale za to bardzo smaczne ciasto.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-31 22:12:28

całkiem fajna zebra :)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-05 21:11:18

Wygląda super

Ostatnio zmieniony: 2011-10-19 23:48:56

uwielbiam to ciasto:) mam podobny przepis wiec na 100% wychodzi pyszne .polecam

Ostatnio zmieniony: 2011-09-27 10:53:30

Świetny, prosty przepis. Sama piekę podobne ciasto, ale do białego ciasta po prostu wkładałam miejscami łyżką ciasto kakaowe i wychodziły mi ciapki. Muszę wypróbować Twój sposób, bo zebra wygląda naprawdę efektownie. :-) Nie rozumiem tylko, jak od naprzemiennego wkładania masy łyżką do formy zrobią się takie fajne "pierścienie"... (Wyglądają tak, jakby się delikatnie "pomieszało" :D )

Ostatnio zmieniony: 2011-08-24 22:14:54

zawsze robie te ciasto,ale mue wyprobowa twoim sposobem...

Ostatnio zmieniony: 2011-06-09 18:40:41

Cieszę się Friday, że ciasto Ci się udało :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 15:48:11

upiekłam dokładnie tak jak w przepisie i wyszło świetnie dzieki :*

Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 15:37:41

Wygląd ciekawy. Zobaczymy jaki jest w smaku:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:51:46

Miło mi Ewo, że Ci się on podoba :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 21:03:31

Ładnie wygląda Twój placek :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:41:46

Przepis jest efektowny i gwarantuje, że jest również prosty w wykonaniu. Zaradna te pasy to tak naprawdę kwestia wprawy w robieniu tego ciasta. Kilka razy i nawet się nie spostrzeżesz jak i Tobie będą wychodziły perfekcyjne :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 22:10:41

Bardzo efektowny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 21:05:27

Apetycznie wygląda :) ostatnio robiłam coś podobnego, ale mi nie wyszły takie ładne pasy :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 19:34:48

Dosłownie zebra, ale super. Uwielbiam takie ciasto. Trochę podobne to jest w rodzaju ciasta do baki piaskowej.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 19:10:01