Jak zrobić pyszne ciasteczka ryżowe:)?

Ciasteczka są lekkie i szybko znikają z talerza:) Bazą jest kleik ryżowy:) Robi się je bardzo prosto i szybko:)

  • 1 paczka kleiku ryżowego, 3 jajka, 1 kostka masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy,4 czubate łyżki wiórek kokosowych,4 czubate łyżki sezamu oraz dżem,wiśnie do wypełnienia ciasteczek.
1

Z podanych niżej składników zagnieść ciasto:
- 1 paczka kleiku ryżowego,
- 3 jajka,
- 1 kostka miękkiego masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 6 czubatych łyżek wiórek kokosowych,
- 2 czubate łyżki sezamu (niekoniecznie)
- dżem,wiśnie do wypełnienia ciastek.


2

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Następnie kulkę spłaszczamy i robimy w ciastku dołek.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy na papierze do pieczenia do piekarnika( w odstępie od siebie,gdyż trochę urosną) i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania jasnozłotego koloru (jest to ok. 15 min.Choć zależy od piekarnika).


3

Na upieczone ciasteczka dajemy dżem lub ja daję wiśnie ze słoika.
Same ciasteczka również są smaczne:)
Polecam!!:)
Smakują zarówno 1,5-rocznym dzieciom(wówczas bez dodatków i dżemu), jak i 20-latkom,3o-latkom ,rodzicom i dziadkom:).
Plus,że robi się je bardzo szybko!!:)
SMACZNEGO!!


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jako urozmaicenie można dodać trochę musli,kruszonych orzechów,bakalii.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.03.2010

Komentarze

Pychota, a masz może jakieś przepisy dla małych alergików?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-02 20:45:42

teraz już wiem co będę robiła dzisiaj popołudniu :)) - piekła ciasteczka. Wyglądają niesamowicie smacznie i pewnie nie maja zbyt wiele kalorii, przynajmniej ja będę się takiej wersji trzymała:) Dobry przepis!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-02 12:36:22

Mmm, wyglądają pysznie:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:13:00

Ekspresowy przepis. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:22:57