Jak zrobić pyszne ciasteczka ryżowe:)?
Ciasteczka są lekkie i szybko znikają z talerza:) Bazą jest kleik ryżowy:) Robi się je bardzo prosto i szybko:)
- • 1 paczka kleiku ryżowego, 3 jajka, 1 kostka masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy,4 czubate łyżki wiórek kokosowych,4 czubate łyżki sezamu oraz dżem,wiśnie do wypełnienia ciasteczek.
Z podanych niżej składników zagnieść ciasto:
- 1 paczka kleiku ryżowego,
- 3 jajka,
- 1 kostka miękkiego masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 6 czubatych łyżek wiórek kokosowych,
- 2 czubate łyżki sezamu (niekoniecznie)
- dżem,wiśnie do wypełnienia ciastek.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Następnie kulkę spłaszczamy i robimy w ciastku dołek.
Tak przygotowane ciastka wstawiamy na papierze do pieczenia do piekarnika( w odstępie od siebie,gdyż trochę urosną) i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania jasnozłotego koloru (jest to ok. 15 min.Choć zależy od piekarnika).
Na upieczone ciasteczka dajemy dżem lub ja daję wiśnie ze słoika.
Same ciasteczka również są smaczne:)
Polecam!!:)
Smakują zarówno 1,5-rocznym dzieciom(wówczas bez dodatków i dżemu), jak i 20-latkom,3o-latkom ,rodzicom i dziadkom:).
Plus,że robi się je bardzo szybko!!:)
SMACZNEGO!!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jako urozmaicenie można dodać trochę musli,kruszonych orzechów,bakalii.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-02 20:45:42
Ostatnio zmieniony: 2011-03-02 12:36:22
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:13:00
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:22:57
Dodaj komentarz