Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty pekińskiej?

Jest to przepis na smaczną, prostą surówkę którą można przygotować dosłownie w 5 minut. Będziemy potrzebować kapustę pekińską, marchew, zioła prowansalskie i oliwę z oliwek.

  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewkę
  • 3-4 g ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
1

Marchewkę należy obrać i zetrzeć na tartce z grubymi oczkami.


2

Kapustę pekińską należy pokroić w cienkie paski zaczynając od czubka. Można jeszcze dodatkowo pokroić na drobniejsze kawałki ale nie za drobne.


3

Włożyć marchew i kapustę do naczynia. Dodać zioła prowansalskie a na koniec dolać oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszać.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ilość kapusty i marchewki można dowolnie dobrać w zależności od tego kto co lubi. Generalnie w surówce powinno być więcej kapusty.

  • Można dodać też więcej ziół gdyż po wymieszaniu nie będzie ich tak bardzo widać a dają one jednak niepowtarzalny smak i aromat.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.08.2011

Komentarze