Jak zrobić pyszną rozgrzewającą herbatkę z imbiru i cytryny
W chłodne zimowe wieczory nie ma nic przyjemniejszego niż chwila relaksu i rozgrzewający napój. Herbatka z imbirem nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale i przyczynia się do poprawy naszej odporności, wszak imbir znany jest i ceniony już od prawie 5 tysięcy lat. Chińczycy używali go jako afrodyzjak, a dziś wykorzystywany jest do leczenia przeziębień, jako środek łagodzący reumatyzm, a także w przemyśle kosmetycznym do zabiegów ujędrniających i wyszczuplających.
- • - kłącze imbiru (można również użyć sproszkowanego imbiru, jednak nie posiada on już tylu zdrowotnych właściwości co ten świeży)
- • - cytryna
- • - miód (opcjonalnie)
Kłącze imbiru obrać ze skórki i ukroić z niego 3 plasterki.
Plasterki można bardzo drobno pokroić, lub potrzeć na drobnych oczkach tarki.
Zalać imbir 250 - 500 ml gorącej wody i na małym ogniu gotować około 10 minut.
Ugotowany imbir przecedzić, dodać sok z połowy bądź całej cytryny. Można również posłodzić miodem.
Smacznego!
Dokładnej ilości składników nie da się niestety podać, ponieważ każdy z nas lubi co innego. Jestem pewna, że każdy znajdzie swoją ulubioną miarę!
Dodaj komentarz