Jak zrobić pyszną pieczeń?

Smaczny obiad - niekoniecznie trzeba poświęcić dużo czasu, a efekt - palce lizać. Smacznego.

  • 800g mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - ząbek
  • vegeta
  • słodka papryka w proszku
1

Kupujemy kawałek schabu wieprzowego w kawałku na pieczeń - ok. 800g. Mięso myjemy i pozostawiamy chwilkę aby woda się odsączyła.


2

Mięso nacieramy zmiażdżonym wcześniej czosnkiem, następnie oprószamy pierzem, solą, vegetą oraz słodką papryką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można zrobić to wieczorem. W lodówce trzymać pod przykryciem celem uniknięcia przesuszenia.


3

Mięso obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju przez ok. 1-2 min z każdej strony.


4

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy ok. 5 łyżkami oliwy, dodając do tego tłuszcz ze smażenia. Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 2 godziny.


5

Podczas pieczenia niezbędne jest polewanie powstającym sosem pieczeni co ok. 15 minut aby mięso się nie przesuszyło.


6

Na 10 minut przed końcem na mięso poukładać plastry sera żółtego. Pieczeń kroić na plastry, polane sosem, podawać z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką.


7

opis porady


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.01.2010

Komentarze

ja bym posypała ziołami uwielbiam eksperymenty

Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 14:55:12