Jak zrobić pyszną pastę jajeczną przyprawioną chrzanem?
Moja babcia zawsze przygotowywała na Wielkanoc tę smaczną pastę jajeczną z chrzanem. Nadal kontynuujemy tą kuchenną tradycję, ale robimy ją często, nie tylko w okresie wielkanocnym. Świetnie komponuje się z wędlinami i kiełbasami różnej maści. A przy tym jego wykonanie jest bardzo proste.
- • - 5 jajek
- • - 1 mały słoiczek chrzanu ( polecam Polonaise, gdyż jest odpowiednio ostry)
- • - 1 łyżeczka cukru
Obieranie jajek
Jajka należy ugotować w osolonej wodzie na twardo. Następnie ugotowane zalewamy zimną wodą aby się wystudziły. Później obieramy je.
Rozdzielenie białek i żółtek
Obrane jajka należy przekroić (najłatwiej na połówki). Do jednej miseczki dajemy żółtka, a do drugiej białka.
Utarcie żółtek z cukrem
Żółtka ucieramy z cukrem (najwygodniej za pomocą dużej łyżki) tak, by otrzymać coś na kształt pasty. Staramy się by mieszana miała jak najmniej grudek i tym samym uzyskała w miarę jednolitą konsystencję.
Starcie białek
Białka ścieramy na tarce na małych oczkach.
Pyszne połączenie
Do czystej miseczki przekładamy żółtka i białka oraz dodajemy chrzan. Całość łączymy mieszając, aż do powstania zbitej masy. I gotowe, możecie delektować się pyszną pastą jajeczną z chrzanem.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Pozdrawiam !
Dodaj komentarz