Jak zrobić pyszną pastę jajeczną przyprawioną chrzanem?

Moja babcia zawsze przygotowywała na Wielkanoc tę smaczną pastę jajeczną z chrzanem. Nadal kontynuujemy tą kuchenną tradycję, ale robimy ją często, nie tylko w okresie wielkanocnym. Świetnie komponuje się z wędlinami i kiełbasami różnej maści. A przy tym jego wykonanie jest bardzo proste.

  • - 5 jajek
  • - 1 mały słoiczek chrzanu ( polecam Polonaise, gdyż jest odpowiednio ostry)
  • - 1 łyżeczka cukru
1

Obieranie jajek

Obieranie  jajek

Jajka należy ugotować w osolonej wodzie na twardo. Następnie ugotowane zalewamy zimną wodą aby się wystudziły. Później obieramy je.


2

Rozdzielenie białek i żółtek

Rozdzielenie białek i żółtek

Obrane jajka należy przekroić (najłatwiej na połówki). Do jednej miseczki dajemy żółtka, a do drugiej białka.


3

Utarcie żółtek z cukrem

Utarcie żółtek z cukrem

Żółtka ucieramy z cukrem (najwygodniej za pomocą dużej łyżki) tak, by otrzymać coś na kształt pasty. Staramy się by mieszana miała jak najmniej grudek i tym samym uzyskała w miarę jednolitą konsystencję.


4

Starcie białek

Starcie białek

Białka ścieramy na tarce na małych oczkach.


5

Pyszne połączenie

Pyszne połączenie

Do czystej miseczki przekładamy żółtka i białka oraz dodajemy chrzan. Całość łączymy mieszając, aż do powstania zbitej masy. I gotowe, możecie delektować się pyszną pastą jajeczną z chrzanem.


Przeczytaj teraz:

Galeria

Chrzan na kanapce. Chrzan na kanapce.
Chrzan na kanapce. Chrzan na kanapce.
Chrzan na kanapce. Chrzan na kanapce.
Chrzan na kanapce. Chrzan na kanapce.

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.10.2013

Komentarze

Dokładnie, a przy tym jej wykonanie jest proste i tanie :-)
Pozdrawiam !
Porada na paściochę z jajek i chrzanu jest genialna, uwielbiam takie mieszanki, szybko się robi i wychodzi tego dużo, można się najeść tym. Pozdrawiam.