Jak zrobić pyszną domową kremówkę
To domowy przepis znany w mojej rodzinie od lat. Zawsze się udaję i szybko znika ze stołów.
- • CIASTO:
- • - 2 szklanki mąki
- • - 1 margaryna (ja używam Palmy)
- • - 5-6 łyżek zimnej wody mineralnej
- • - szczypta soli
- • - 2 żółtka
- • KREM:
- • - 3 szklanki mleka
- • - 25 dag cukru
- • - 3 jaja
- • - 6 łyżek mąki pszennej
- • - 6 dag margaryny lub masła
- • - 1 cukier waniliowy mały
Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Razem siekamy je nożem, następnie wyrabiamy rękami ciasto. Po jego wyrobieniu zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godz.
Przygotowanie kremu.

Gdy ciasto odpoczywa w lodówce możemy spokojnie przygotować krem.
Wszystkie składniki kremu dodajemy do zimnego mleka. Całość mieszamy. Następnie stawiamy garnek na ogniu i krążymy mieszając różą krem, aż do jego zgęstnienia.
Przygotowanie blaszek.

Natłuszczamy masłem lub margaryną dwie formy na które wyłożymy ciasto.
Pieczenie ciasta.

Po upływie dwóch godzin wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie równe części, rozwałkowujemy obie i wykładamy dwa placki na formy.
Pieczemy w piekarniku :
ok. 30 minut w temp. 180 stopni.(Piekę w piekarniku elektrycznym)
Przełożenie kremem.

Po upieczeniu spodu i wierzchu kremówki przekładamy ją przygotowanym kremem.
Krem można nieco podgrzać przed wyłożeniem by lepiej się rozlał.
Dodaj komentarz