Jak zrobić pyszną domową kremówkę

To domowy przepis znany w mojej rodzinie od lat. Zawsze się udaję i szybko znika ze stołów.

  • CIASTO:
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1 margaryna (ja używam Palmy)
  • - 5-6 łyżek zimnej wody mineralnej
  • - szczypta soli
  • - 2 żółtka
  • KREM:
  • - 3 szklanki mleka
  • - 25 dag cukru
  • - 3 jaja
  • - 6 łyżek mąki pszennej
  • - 6 dag margaryny lub masła
  • - 1 cukier waniliowy mały
1

Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta Wyrobione ciasto na kremówkę. /fot.autorka porady

Wszystkie składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Razem siekamy je nożem, następnie wyrabiamy rękami ciasto. Po jego wyrobieniu zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godz.


2

Przygotowanie kremu.

Przygotowanie kremu. Robienie kremu do ciasta./fot.autorka porady

Gdy ciasto odpoczywa w lodówce możemy spokojnie przygotować krem.
Wszystkie składniki kremu dodajemy do zimnego mleka. Całość mieszamy. Następnie stawiamy garnek na ogniu i krążymy mieszając różą krem, aż do jego zgęstnienia.


3

Przygotowanie blaszek.

Przygotowanie blaszek. Przygotowanie blaszek na ciasto. /fot.autorka porady

Natłuszczamy masłem lub margaryną dwie formy na które wyłożymy ciasto.


4

Pieczenie ciasta.

Pieczenie ciasta. Ciasto wyłożone na blachę, gotowe do pieczenia.(robimy takich dwa na górę i spód)/ fot. autorka porady

Po upływie dwóch godzin wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie równe części, rozwałkowujemy obie i wykładamy dwa placki na formy.
Pieczemy w piekarniku :
ok. 30 minut w temp. 180 stopni.(Piekę w piekarniku elektrycznym)


5

Przełożenie kremem.

Przełożenie kremem. Gotowy wypiek. /fot. autorka porady

Po upieczeniu spodu i wierzchu kremówki przekładamy ją przygotowanym kremem.
Krem można nieco podgrzać przed wyłożeniem by lepiej się rozlał.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.11.2014

Komentarze

mniam.. na pewno zrobię na święta :D
fajny przepis