Jak zrobić pyszną babkę z kawą?

Łatwa i szybka w wykonaniu, idealna na "niespodziewanych" gości ;)

  • 250 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast, np cytrynowy, arakowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1
Ubijamy jajka z cukrem Ubijamy jajka z cukrem

W naczyniu ubijamy jajka z cukrem.


2
Ubijamy masło Ubijamy masło

W kolejnym naczyniu ucieramy masło na puszytą masę.


3
Stopniowo łączymy obie masy Stopniowo łączymy obie masy

Kolejnym krokiem jest stopniowe połączenie masła z masą z jajek. Jeśli na tym etapie masa się zważy, nie trzeba się przejmować, nie będzie to miało wpływu na efekt końcowy.


4
Dodajemy mąkę z proszkiem Dodajemy mąkę z proszkiem

Łączymy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do naszej masy.


5
Łączymy część masy z kawą Łączymy część masy z kawą

Przyotowaną masę dzielimy na równe dwie połowy. Jedną połowę mieszamy z kawą rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Do drugiej połowy dodajemy aromat, np. cytrynowy, arakowy.


6
Przygotowujemy formę Przygotowujemy formę

Formę do pieczenia smarujemy masłem a następnie wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą.


7
Wlewamy jasną masę Wlewamy jasną masę

Do formy wlewamy jasną masę. U mnie była to "keksówka" można również użyć formy z kominkiem.


8
Wlewamy ciemną masę i delikatnie mieszamy je widelcem Wlewamy ciemną masę i delikatnie mieszamy je widelcem

Na jasną masę wylewamy ciemną masę. Całość delikatnie mieszamy widelcem. W przypadku formy z kominkiem mieszać należy w jedną stronę. Od tego jak wymieszamy ciasto będzie zależał efekt "marmurka".


9
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 160 - 180 stopni. W zależności od piekarnika. Pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.


10

Gdy ciasto będzie gotowe wyciągamy je z piekarnika i czekamy aż ostygnie.


11

SMACZNEGO!


12

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli podczas łączenia masy jajecznej z masłem całość się zważy nie należy się przejmować.

  • Każdy piekarnik należy nastawiać wg indywidualnych doświadczeń, każdy piekarnik piecze idelanie w różnej temperaturze, może to być 160 stopni a nawet 180, wszystko zależy od mocy piekarnika.

  • Ciasto można piec w keksówce jak również w tortownicy czy tez w formie z kominkiem.

  • Wg upodobań do jasnej części można dodać skórkę startą z cytryny i aromat cytrynowy.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.07.2009

Komentarze

coś dla mnie, świetna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 16:27:56

Nie jest sucha jest trochę wilgotna, taka jak powinna być babka ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-23 16:13:26

Ta babka z kawą to wprost rewelacyjny przepis !! Zachwycający smak (aż sobie ją wydrukowałam i umieściłam w przepisach rodzinnych) Dzięki wielkie za tę wspaniałą poradę :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:40:42

Rewelacyjny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-10 14:54:06

Jest sucha czy taka bardziej nabita ta babka ?

Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 22:17:22

Zamawiam jedna porcje takiej babki ! :D

Ostatnio zmieniony: 2011-02-06 20:54:46

Super przepis ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-06 17:47:45

Ale pyszne to musi być. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:18:25

Świetny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2010-11-16 10:47:55

Jedna z najlepszych porad jakie przeczytałem!

Ostatnio zmieniony: 2010-07-21 03:33:37

Rewelacyjny przepis:-)
Też mi się podoba.
Upiekę na niedzielny podwieczorek :) dzięki. A może uda mi się namówić córkę do wykonania, pokazałaś to bardzo przejrzyście i dokładnie, powinna sobie poradzić.
To jest profesjonalna porada! :)