Jak zrobić przysmak Garfielda (lasagne)?

Przepis na szybką w przygotowaniu i sycącą lasagne.

  • makaron łazanki, ser, mięso mielone, olej, papryka, cebula, pieczarki, sos boloński, oregano, mleko, masło, mąka
1

Przygotuj składniki:
1) makaron - duże łazanki (często możesz znaleźć olbrzymie łazanki, np. "staropolskie" możesz kupić gotowe płaty, ale kosztują 3-4 razy drożej tylko dlatego, że są sprasowane lub zrobić płaty, ale to z kolei jest bardzo czasochłonne
2) kostka sera (około 30-40 dag)
3) mleko 1i 3/4 szklanki, duża łyżka masła, dwie duże łyżki mąki, oregano
4) mięso mielone, może być wieprzowe z łopatki około 80 dag, koniecznie ze sklepu mięsnego, a nie jakieś "marketowe", dwie duże cebule, dwie czerwone papryki, sos boloński w torebce, pieczarki 20-25 dag
Nie bez powodu podzieliłem składniki na cztery części - każda z nich to jedna warstwa.


2

Nastaw wodę na makaron, posól ją, gdy się zagotuje - wsyp makaron łazanki i gotuj przez czas podany na opakowaniu - około 8 min. Po tym czasie wyłącz gaz, ale nie odcedzaj makaronu.


3

Kostkę sera zetrzyj na tarce w grube wiórki.


4

Pokrój paprykę, obraną cebulę i obrane pieczarki w kostkę
Mięso mięso mielone podsmaż z olejem na patelni (koniecznie z wysokimi brzegami), gdy mięso zmieni kolor z różowego na szary i zacznie się łatwo rozdzielać (koniecznie kup mięso w sklepie mięsnym - to z marketów prędzej się przypali niż coś z niego będzie), wsyp pieczarki, cebulę, paprykę i przykryj do duszenia na około 5-7 minut tak, żeby cebula zrobiła się szklista, papryka zmiękła, a pieczarki puściły soki. Po tym czasie przygotuj sos (rozrób go w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu) i wlej do mięsa i warzyw. Gotuj wg czasu podanego na opakowaniu.


5

Przygotuj sos z mleka mąki i masła.
Do niewielkiego rondelka włóż masło i mąkę i gotuj na małym ogniu dopóki masło się nie rozpuści i nie powstanie bardzo gęsta masa, wlej 1/4 szklanki mleka i gotuj cały czas mieszając dopóki masa znowu nie zgęstnieje, dodaj kolejną 1/4 szklanki mleka i znowu poczekaj aż zgęstnieje, postępuj tak do momentu aż wykorzystasz całe mleko do ostatniego wsyp oregano wg uznania.


6

W naczyniu żaroodpornym (mnie wychodzą dwa z tego przepisu - zależy, jak dużymi dysponujesz) ułóż:
- warstwę makaronu
- warstwę mięsa z warzywami
- warstwę białego sosu z oregano
- warstwę sera
- warstwę makaronu
- warstwę mięsa z warzywami
- itd
.....
Pamiętaj, że składników musi Ci wystarczyć na 3 "serie" - zakończ makaronem!


7

Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.11.2010

Komentarze