Jak zrobić przepyszny majonez?
Domowy majonez jest przepyszny. I zawsze można go mieć kiedy jest potrzebny. Zrobienie zajmuje dosłownie 5-10 min.
1
Żółtka, musztadrę sarepską, sól, cukier, pieprz, ocet wymieszać na jednolitą masę.
2
Następnie cieniutkim strumyczkiem wlewać olej ciągle ubijajać.
3
Jeśli majonez jest za gesty można dolać przegotowaną wodę. Konsystencja zależy od upodobań.
4
Spróbować do smaku, jeśli jest słabo doprawiony , doprawić i chwile ubijać.
Smacznego!
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •Mój majonez ma śliczny żółty kolor, gdyż używam jajek z ekologicznej hodowli - mojej własnej, więc wiem co moje rosołki jedzą.Dlatego własny majonez jest dużo zdrowszy niż ze sklepu:)
Komentarze
W moim domu robiło się co sobotę majonez dopóki nie pojawił się w sklepach Kielecki.
Ostatnio zmieniony: 2012-10-27 10:51:52
:)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 10:27:56
Też tak kiedyś robiłam majonez, tylko bez dodatku octu. Jeżeli majonez się zważył, to dawałam odrobinę zalewy od ogórków korniszonów :)
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 11:01:26
Smacznego:)
Dla mnie taki majonez to podróż sentymentalna w czasy mojego dzieciństaw.
Dla mnie taki majonez to podróż sentymentalna w czasy mojego dzieciństaw.
Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 20:40:55
Uwielbiam majonez, a jeszcze własnej roboty. Super.
Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 18:47:55
Dodaj komentarz