Jak zrobić przepyszny majonez?

Domowy majonez jest przepyszny. I zawsze można go mieć kiedy jest potrzebny. Zrobienie zajmuje dosłownie 5-10 min.

1

Żółtka, musztadrę sarepską, sól, cukier, pieprz, ocet wymieszać na jednolitą masę.


2

Następnie cieniutkim strumyczkiem wlewać olej ciągle ubijajać.


3

Jeśli majonez jest za gesty można dolać przegotowaną wodę. Konsystencja zależy od upodobań.


4

Spróbować do smaku, jeśli jest słabo doprawiony , doprawić i chwile ubijać.

Smacznego!


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Mój majonez ma śliczny żółty kolor, gdyż używam jajek z ekologicznej hodowli - mojej własnej, więc wiem co moje rosołki jedzą.Dlatego własny majonez jest dużo zdrowszy niż ze sklepu:)


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.03.2010

Komentarze

W moim domu robiło się co sobotę majonez dopóki nie pojawił się w sklepach Kielecki.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-27 10:51:52

:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 10:27:56

Też tak kiedyś robiłam majonez, tylko bez dodatku octu. Jeżeli majonez się zważył, to dawałam odrobinę zalewy od ogórków korniszonów :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 11:01:26

Smacznego:)
Dla mnie taki majonez to podróż sentymentalna w czasy mojego dzieciństaw.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 20:40:55

Uwielbiam majonez, a jeszcze własnej roboty. Super.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 18:47:55