Jak zrobić przepyszną, domową pizzę?

To włoskie danie zachwyca smakiem i zapachem. Daje milion mozliwości kompozycji smakowych i wzrokowych. Często jest gościen na naszych stołach, a dzieci przepadaja za nią. Jednak nie zawsze stać Ci na zamawianie pizzy . w pizzeriach oraz płacenie za dowóz. Czy można zrobić świetną, domową i tanią pizzę własnoręcznie? Można - oto przepis.

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 2 szklanki letniej, przegotowanej wody,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 2 łyzki stołowe oleju/oliwy.
  • FARSZ: szynak gotowana, salami, pieczarki, cebula, oliwki, żółty ser.
1

Zastanów się jakie ciasto lubicie Ty i Twoja rodzina: cienkie czy grube. W moim domu jada sie pizzę na cienkim cieście. Oto mój przepis na domowy sukces z pizzą.


2

Ciasto przygotowuje się w sposób łatwy, kązdemu sie uda.
Należy wlać do miski letnią wodę wymieszaną z olejem i solą. Dodajemy do niej 1 kg maki i mieszamy. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy do mąki wymieszanej z wodą i mieszamy. Jak skłądniki się połączą, wykładamy na blat(stolnicę) i zaganiatamy ręką do momentu całkowitego połączenia składników. Kiedy uzyskamy gładką kule ciasta, odkładamy ją do miski, przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min- ciasto powinno poiwiekszyć sie o ok. 1/2 objętości.
Po tym czasie kulke podziel na taka ilość części jaka potrzebujesz ( średnio 4/5 szt.). Rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną blachę, ułóż farsz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250/300 stopni na 15-20 min.


3

Na farsz potrzebujesz: szynke gotowaną, pieczarki, ser zółty, sos, kechup, majonez, cebulę i przyprawy: bazylię, oregano, pieprz, sól i olej do smażenia. Pamietaj równiez o swoich ulubionych dodatkach ( oliwki, pomidory itd.)
Sos do pizzy ( ten, którym smarujesz ciasto pod farsz) przygotuj z pomidorów w puszce doprawiając ulubionymi przyprawami. Wystarczy pomidory wrzucić do blendera, dodać sól, pieprz, bazylię i łyżeczkę przecieru pomidorowego. Sos wychodzi paluszki lizać.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • U mnie w domu z podanych składników wychodzi 5-ć dużych pizz w nastepującym układzie : z szynka i serem, z szynką, pieczarkami, serem, z salami, oliwkami, serem i pieczarkami.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2012

Komentarze

ShaVi - kope lat. Co do datków to tylko i wyłącznie Twój wybór. U mnie oliwki są jak groszek do sałatki jarzynowej - nieodzowne. Jedna zgadzam się z Gliwicka ( zreszta jak chyba zawsze:P) - oliwki są smaczne.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:57:54

Oliwki są bardzo zdrowe powinnaś się przełamać. Nie wyobrażam sobie sałatki greckiej bez oliwek albo pizzy. Przepis i tak jest genialny.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 20:25:19

Pozbędę się oliwek z przepisu, bo nie przepadam, ale wygląda to kochana wprost wyśmienicie !!!
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 11:48:50

Uwielbiam pizzę, a szczególnie taką domową. Ten przepis jest ciekawy i pokazuje nowe kompozycje smakowe. Niby tak popularna pizza, a nadal zaskakuje i będzie zaskakiwać nieustannie. Zrobiłam się głodna... Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-07 19:50:28