Jak zrobić prawdziwą czekoladę sposobem domowym?

Kto zobaczy w sklepie na wystawie czekoladę wiadomo, że od razu robi się przyjemnie na ustach i pojawia się ślinka. Przedstawię fajny sposób , w którym ani nie trzeba zbyt dużo składników ani też, nie jest bardzo czasochłonne a jest wiele uciechy dla podniebienia. Oto przepis:

  • Mleko w proszku ok. 3-4 łyżek
  • cukier 2 łyżeczki + 2 łyżki wody przegotowanej + kakao
  • Masło 250g (lub więcej)
1

1) Jeżeli masz masło lub margarynę w zależności od tego, ile ma być tej czekolady, to potrzebujemy pół kostki lub więcej. Pół kostki starcza na małą porcję. Radzę jednak całą kostkę. Jeżeli będzie za dużo, to zawsze można do lodówki schować.


2

2) Masło roztapiasz na wolnym ogniu pilnując , by się nie przypaliło, do tego dodajesz 2 łyżeczki cukru , oraz 2 łyżki wody przegotowanej i 2 duże łyżki kakao( najlepiej takie prawdziwe, ale inne też może być.


3

3) Kolejnym składnikiem jest mleko w proszku dodajemy do tej masy roztopionej razem z cukrem i do tego kakao.


4

4) Pamiętać należy , by masło trochę ostygło, ale nie było całkiem zimne.


5

5) Do tego wszystkiego wsypujemy mleko w proszku ok. 3-4 łyżki, musi być taka gęsta masa i wszystko ze sobą łączymy , mieszając łyżką. Praktycznie przepyszna czekolada jest już do jedzenia, ale...


6

7) Dla wzbogacenia smaku ,można dodać wszelkiego rodzaju bakalie , orzechy, rodzynki, co przyjdzie pysznego do głowy.


7

8) Tak gotową masę możemy przełożyć do jakiegoś naczynia płaskiego i uformować. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie można kapitalną czekoladę już konsumować.


8

9) Druga wersja może być jedzona na ciepło. Osobiście polecam na ciepło jeszcze podczas, gdy znajduje się masa w kubku. Po prostu palce lizać. Polecam.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Stopić masło na wolnym ogniu, by się nie przypaliło


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2009

Komentarze

Kochana pochorowałam trochę i pozwiedzałam szpitale niestety, ale już jest lepiej i powoli wracam do sił...poza tym przeszłam kilka rewolucji w życiu które sporo je zmieniły - choć trudne teraz w ich rezultacie żyje mu się lepiej,, ale potrzebowałam trochę czasu, żeby to jakoś ogarnąć :-) oj kochana u mnie same pyszności i ciekawostki, ja też kukam co u Ciebie i nadrabiam zaległości :-) Pozdrawiam !

Ostatnio zmieniony: 2013-05-27 07:46:42

ShaVI, gdzie Ty się podziewałaś?? Znów zaskakujesz wspaniałymi słodkościami. Zaraz idę czytać, co tam nowego w kulinariach:). Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-26 17:37:49

Przepis wypróbowałam, czekolada zrobiona tym sposobem wychodzi przepyszna :-) Gorąco polecam, a autorkę zapraszam do odwiedzenia swoich porad :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-20 16:11:49

Kalafiorka83, widzisz, jaka burza rozpętała się wokół niewinnej czekolady. Pozdrawiam smakoszy i łasuchów.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-18 20:39:35

Fajna porada.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 21:49:50

Ciekawe, czy skusisz się zrobić tą czekoladę? Ja chciałam, ale nie dostałam tego mleka niebieskiego:(

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:10:56

Dobry przepis:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:59:40

W sklepach jest w czym wybierać, ale ta zrobiona jest zupełnie inna w smaku. Pyszna. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 21:39:59

no właśnie, już nie pamiętam, jak smakuje czekolada z dzieciństwa...ta prawdziwa czekolada, a nie to, czego pełno na sklepowych półkach

Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 21:04:57

Spróbuj sobie ją zrobić, a z pewnością powrócisz do dzieciństwa wspomnieniami.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 21:01:57

bardzo apetyczna ta porada

Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 20:45:44

Ja tą czekoladę uwielbiam za to, że jest bardzo syta, ale czasami jem aż z łakomstwa, to prawda kostka to mało na 4 osoby. Pozdrawiam. Kurczę chciałam dziś zrobić ją, ale nie dostałam nigdzie tego mleka niebieskiego, a takiego smaka miałam na tą czekoladę. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 20:16:43

Gliwicka - cała kostka to porcja na 4 osoby ? No wiesz to zależy od tego jaką kto ma silną wolę - my mamy słabą i taka porcja starcza na dwie osoby :( Na ostatki trzeba koniecznie zrobić. Smacznego.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 22:22:49

Enia, dzięki za potwierdzenie, że wychodzi ta czekolada. Dodam jeszcze, że można z połowy kostki też zrobić, ale wtedy jest mniej do jedzenia. Cała kostka to porcja na 4 osoby. Jak stopi się masło, to trzeba zobaczyć, ile cukru i kakao dodać. Jedni lubią słodkie bardzo, drudzy mniej. Jak tu zaglądam, to chyba zrobię ją sobie:).

Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 22:25:45

Robiłam tą czekoladę zgodnie z powyższym przepisem i według mnie jest pyszna. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym do tego przepisu nie dodała za którymś razem czegoś od siebie- i tak raz dodałam orzechy, innym razem rodzynki a kiedyś odsączone wiśnie z nalewki - za każdym razem efekt był bardzo smakowity i nigdy gram czekolady się nie zmarnował.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 21:39:03

Witaj basia791, dziewczyny coś wspominały wyżej, że znają i robiły. Z całej kostki wychodzi przyjemność czekoladowa na 4 osoby, z połowy na 2 osoby. Ja raz tylko dałam ją do lodówki, bo na gorąco jest najlepsza. Z mleka w woreczku niebieskim jest najlepsza. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-07 22:20:23

A może ktoś oprócz TopModela już robił tę czekoladę.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-07 20:29:07

Z pewnością wypróbuję, ale nie dzisiaj, bo po tłustym czwartku mam już dosyć słodyczy.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-07 20:27:09

Julka84 spróbuj to powiesz, jakie jest Twoje zdanie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-06-10 11:58:09

mniam :)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-08 20:09:44

Dokładnie, to mleko w proszku jest zdecydowanie najlepsze :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-29 08:11:46

Do tej czekolady najlepsze jest mleko w tym niebieskim woreczku. Masa wtedy wychodzi puszysta i pyszna. Choć mleko jest bardzo drogie, warto przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-26 19:21:02

Ja robię z połowy kostki masła i zawsze dodaję mleko w proszku w takiej niebieskiej folii.Kiedyś dodałam jakieś inne i nie bardzo mi smakowało. Dodatkowo dorzucam dość dużo orzechów.Niestety nigdy tej czekolady nie jadłam na zimno bo - i to jej największa wada - jest zbyt pyszna by czekać aż wystygnie.Większych porcji nie robię bo jestem ogromnym łasuchem i pewnie porcję z całej kostki masła też bym zjadła na ciepło.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-26 13:45:23

trochę głupio zrobiony wątek, powinny być składniki i proporcje w jednym miejscu, żeby było bardziej czytelnie
przepis ogółem fajny, a topmodel chyba nie potrafi dobrze ugotować...

Ostatnio zmieniony: 2012-01-31 19:23:49

Powtarzam jeszcze raz, na co należy zwrócić uwagę. Po pierwsze masło/margaryna musi być roztopiona na małym ogniu tak, aby się nie przypaliła tylko miała kolor żółty. Po drugie dodajemy do tego 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru (można spróbować, czy nie za słodkie według swojego uznania). To wszystko zrobi się na masę. Teraz dodajemy po trochę mleka w proszku ( w granulkach też można dać, ale trzeba robić to na dość gorącym maśle/margarynie) mieszając wszystko do uzyskania jednolitej masy. Do tego dodajemy kakao i powinno wszystko być ok. Może być na zimno, to do lodówki i wtedy twardnieje, albo na ciepło, to jest dość gęsta masa. Tak, jak na łyżkę weźmie się porcję, to trzyma się na niej. Po podzielonych zdaniach życzę smacznego Wszystkim.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-20 20:54:42

Trzeba wypróbować, opinie widać podzielone.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 22:36:13

Dokładnie TopModel trochę kultury !!!

Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 18:47:31

TopModel sądzę, że wystarczy powiedzieć, że nie smakuje. Bez obrażania i ubliżania. Nie życzę sobie takiego tonu. Każdy tu z Autorów szanuje i opinie krytyczne nie znaczą chamstwa. A to nie moja wina, że nie potrafisz zrobić prawdziwej czekolady i sprowadzasz ją do zera. Dziwne, że pozostałym udaje się i smakuje. Może masz inne wyobrażenie o czekoladzie? A tak poza tym czekolada zrobiła się gorzka, bo spaliłaś masło.

Ostatnio zmieniony: 2011-05-03 20:39:20

Ta czekolada jest niedojedzenia !!!! Nadaje się tylko do kosza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio zmieniony: 2011-05-03 12:28:36

Wiem co mówię przed chwilą ją zrobiłam

Ostatnio zmieniony: 2011-05-03 12:23:25

Co wy pieprzycie ! Ta czekolada jest niedobra strasznie gorzka i zrobiona z malutkich kulek (grud) a w dodatku strasznie tłusta ! Nigdy więcej jej chyba nie zrobię ! To jest obrzydliwe !
NIE RÓBCIE TEJ CZEKOLADY TYLKO ZUŻYJECIE PRODUKTY !!!!!!!!!!! A I JESZCZE TO MLEKO W PROSZKU JEST STRASZNIE DROGIE 10 ZŁOTYCH 400 GRAM A ZA TO BYM MOGŁA KUPIĆ 4 CZEKOLADY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NIE POLECAM :-) ŻAL.PL
POZDRAWIAM TYCH KTÓRYM TO SMAKUJE :-) NAPRAWDĘ SZACUN :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-05-03 12:21:14

Eiger, smaczna i przypomina fajne czasy:). Pozdrowienia.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-17 20:40:23

Aż ma się ochote na chwilę zapomnienia;)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:36:13

Oj tak!!!! a jeszcze na ciepło, no po prostu palce lizać!!!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 19:49:07

Znam ten przepis i często z niego korzystam. Czekolada domowa ma tylko jedną wadę: bez względu na to, jak dużo jej zrobimy stanowczo za szybko się kończy :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 00:16:05

Jak sami nie spróbujecie, to nie będziecie wiedzieć, co stracicie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 17:10:04

Aż ślinka cieknie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:07:13

Nie ma co zastanawiać się tylko zakupić odpowiednie produkty i delektować się niepowtarzalnym smakiem:) No kuszę, kuszę:) Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 19:36:43

mhmmm... kusisz kusisz gliwicka :-D ogólnie te Twoje niektóre przepisy, aż mnie wyganiają do sklepu po składniki do nich :-D Mam nadzieję, że i moje przepisy przypadną Ci z czasem do gustu, bo mam plan zaprezentować na portalu jeszcze trochę moich rodzinnych przepisów ;-) Jak dobre, to trzeba się tym podzielić ze światem :-D

Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 16:12:48

Ta czekolada jest genialna w smaku. Polecam na gorąco albo, jak ktoś woli z lodówki. Ja wcinam ją od czasu do czasu na ciepło. Wszystkie czekolady gotowe chowają się do jej smaku. Rzeczywiście jest łatwa do zrobienia:) Smacznego.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 19:30:50

Proste smaczne i brzmi przepysznie...a ja uwielbiam czekoladę....:D

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:52:33

Ta czekolada jest przepyszna. Potrafię w każdej chwili przywołać w pamięci ten smak. Tylko jeden warunek musi być mleko w proszku takie dla małych bobasów.Smacznego i pozdrawiam Wszystkich Smakoszy:).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-02 18:52:06

Bardzo proste, a jakie smaczne! Polecam! :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 21:26:46

Narobiliście mi smaka :p ;))

Ostatnio zmieniony: 2011-01-26 14:13:52

Pychota !!!!!

Ostatnio zmieniony: 2011-01-07 20:10:33

Uwielbiam czekoladę domową...:)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-25 17:31:43

Smaczne i proste;)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-09 17:35:30