Jak zrobić placuszki z twarogu?

Oto przed Wami kolejny smak dzieciństwa. Niezwykle pyszne i dziecinnie proste do przygotowania placuszki z twarogu. Zasmakujcie w bajecznej prostocie smaku na nowo!

  • 25 dag twarogu, 2 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, łyżeczka soli (może być morska), olej do smażenia.
1

Twaróg przemiel w maszynce lub dokładnie rozdrobnij go widelcem.


2

Do twarogu dosyp mąkę, dodaj jajka, łyżeczkę soli i sodę.


3

Wszystkie składniki dokładnie zagnieć w wysokiej misce (w celu zapobiegnięcia rozsypywania się mąki
poza naczynie). Uformuj placuszki.


4

Rozgrzej olej na uprzednio nagrzanej patelni (najlepiej teflonowej). Smaż placuszki na średnim ogniu, aż się zarumienią na złoto-brązowo.
Placuszki najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem lub odrobiną masła.
Smacznego!


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Z podanych porcji wychodzi ok. 30 sztuk placuszków. Najlepszy do placuszków jest swojski, tłusty twaróg i dobra mąka.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.08.2012

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:00:55