Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków ?

To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Równie smaczna, jak nie smaczniejsza. Wypróbujcie przepis i porównajcie sami.

  • Składniki placków ziemniaczanych:
  • - ugotowane ziemniaki
  • - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • - 2-4 jajka (1 lub 2 do masy ziemniaczanej w zależności od ilości użytych ziemniaków i 1-2 do rozkłócenia do panierowania)
  • - ewentualnie odrobina mąki do ziemniaków jakby ciasto było zbyt rzadkie
  • - bułka tarta
  • - olej do smażenia
1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane pozostawiamy do wystygnięcia.


2
foto: ShaVi foto: ShaVi

Wystudzone ziemniaki mielimy maszynką jeden raz. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.


3
foto: ShaVi foto: ShaVi

Rozkłócamy dwa jajka. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formujemy zgrabne placuszki. Zamaczamy je w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.


4
foto: ShaVi foto: ShaVi

Tak przygotowane placuszki smażymy na średnio głębokim rozgrzanym oleju do zrumienienia się panierki. Podajemy z keczupem lub sosem pieczarkowym.


5

Uwagi i spostrzeżenia

    • Jeśli masa na placuszki wyjdzie zbyt rzadka dodajemy do niej nieco mąki.


    • Z przypraw warto dodawać te które lubimy samodzielnie komponując idealny dla nas zestaw.


    • Nie podaję dokładnej ilości ziemniaków, gdyż zależy ona od ilości osób dla których robimy placki.


    • Placuszki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Na zimno nie są już tak smaczne.



Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2013

Komentarze

Nie no Eiger ja twojego zdania nie odebrałam jako ataku Kochana, wiadomo każdy lubi co innego :-) Pozdrawiam !

Ostatnio zmieniony: 2013-06-14 10:56:22

ShaVi nie twierdzę, że są niesmaczne i nie podważam Twojego kulinarnego autorytetu. Mnie po prostu nie smakują od co :)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-14 07:56:31

Rzecz gustu :)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-13 13:38:41

Eiger uwierz mi, że z sosem pieczarkowym i oczywiście świeżutkie i gorące smakują wyśmienicie ;-) Może zdarzyło Ci się je jadać ostygnięte lub zimne? Bo wtedy rzeczywiście w smaku szału nie ma - nadają się tylko do jedzenia świeżo z patelni.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-06-13 08:57:06

nie cierpię tych placuszków , moja teściowa wieki temu mnie tym raczyła...ale rzecz gustu. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-06-10 18:43:16

Cieszę się Vesper że przepis Ci się podoba :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 11:15:44

Na gotowane ziemniaki do placków do tej pory nie wpadłam ;) świetne. Polecam tez mój przepis http://www.zaradni.pl/porada/11486,jak_przyrzadzic_pyszne_placki_warzywne

Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 02:10:46

dobre4+

Ostatnio zmieniony: 2013-05-31 14:19:25

Są przepyszne, osobiście uwielbiam je robić na obiad :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-27 13:19:42

Znam ten przepis, a zapomniałam o nim, dzięki za podpowiedź.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-26 18:08:24

Jadłam takie jak byłam mała-smaczne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 20:38:43

Ciekawe:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 19:21:31