Jak zrobić placek toffi?

Jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta, z lekkim posmakiem alkoholu, to toffi powinno zadowolić Twoje podniebienie.

  • Biszkopt z 5 jaj
  • na krem:
  • 250 g masła lub margaryny Kasia
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
  • Na warstwę z herbatników:
  • 3 paczki herbatników Petit Beurre Jutrzenka lub innych
  • 100 ml czystej wódki
  • Na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
1

Upiecz biszkopt na blasze do pieczenia ciast wg mojego przepisu http://www.zaradni.pl/porada/2121,jak_upiec_biszkopt


2

Sposób przygotowania mleka skondensowanego:
Zamknięte w puszce skondensowane zagęszczone mleko słodkie wstaw do garnka wypełnionego wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny (tzn. czas liczyć od momentu zagotowania), następnie ostudź. Najlepiej mleko ugotować poprzedniego dnia.
Obecnie można również kupić już ugotowane, gotowe do bezpośredniego użycia mleko zagęszczone słodzone, między innymi tzw. krówka.


3

Sposób przygotowania kremu:
1 kostkę masła lub margaryny Kasia utrzyj pałką do ciast i stopniowo dodawaj ugotowane, wystudzone, zagęszczone skondensowane mleko, przez cały czas ucierając, aby masa się nie zwarzyła.


4

Na ostudzony biszkopt wyłóż całość kremu i równomiernie rozprowadź.


5

Na krem układaj zamoczone w alkoholu herbatniki.


6

Sposób wykonania polewy:
Do małego garnka włóż 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżkę mąki. Powoli wszystko podgrzewaj, przez cały czas mieszając do momentu, aż krem się zagotuje i lekko zagęści.


7

Placek polej polewą i rozprowadź równomiernie na warstwie herbatników. Całość po lekkim ostudzeniu lukru można posypać wiórkami kokosowymi.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • W żadnym wypadku nie otwieraj puszki z gorącym mlekiem skondensowanym, ponieważ można się oparzyć!

  • Jeżeli zwarzysz lukier, możesz go uratować dodając 1 całe surowe jajko i energicznie mieszając całość.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.11.2010

Komentarze

ach te słodkości, ja polecam ciasto cappucino: http://www.zaradni.pl/porada/3325,jak_upiec_ciasto_cappucino

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:23:48

Wspaniale:)super ciasto:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:15:44

lubię toffi

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:04:27

pychotka

Ostatnio zmieniony: 2012-06-17 16:18:12

P.s teraz już można kupić gotowe mleko skondensowane- polecam, placuś wychodzi tak samo pyszny ;-)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 14:23:33

Nic, tylko wcinać. Pyszny przepis. Gorąco go polecam !

Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 14:22:35

pysznie , to ciasto zrobię dzieciom

Ostatnio zmieniony: 2012-03-14 20:24:24

super, yummie yummie, tak uwielbiam toffi a nigdy nie robiłem go z ciastem biszkoptowym. ciekawa propozycja.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 15:17:05

świetna porada:D choć rzadko piekę ciasta, za to się chyba zabiorę:)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 18:06:38