Jak zrobić placek 3 bit?

Placek ten nie wymaga pieczenia, a jest bardzo smaczny, no i oczywiście słodki

  • 11 paczek herbatników "Petit Beurre"
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 śmietany "Śnieżka"
  • Polewa kakaowa lub potarta czekolada
1

Mleko zagęszczone słodzone wstaw do garnka, zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny. W razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu puszkę odstaw do lekkiego wystudzenia, ponieważ gdybyśmy otworzyli puszkę zaraz po ugotowaniu, mleko może "eksplodować".


2

Blachę najlepiej wyłóż pergaminem i na to rozłóż pierwszą warstwę herbatników


3

Z pół litra mleka odlej szklankę mleka do innego naczynia i wymieszaj w nim 2 budynie śmietankowe. Pozostałe mleko wlej do garnka, dosyp 2 łyżki cukru i zagotuj. Zagotowane mleko odstaw z ognia i wlej jednorazowo wymieszany w mleku budyń, przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Garnek ponownie postaw na ogniu i doprowadź do zagotowania i zgęstnienia budyniu, przez cały czas mieszając. Do ugotowanego budyniu dodaj 100 g masła lub margaryny Kasia oraz wsyp 1 galaretkę cytrynową i dokładnie całość wymieszaj mikserem.


4

Ugotowany, gorący budyń wyłóż na herbatniki i na niego połóż drugą warstwę herbatników.


5

Na drugą warstwę herbatników rozsmaruj ciepłe ugotowane skondensowane mleko i połóż trzecią warstwę herbatników. Mleko musi być ciepłe, ponieważ lepiej się wtedy rozprowadza.


6

Do 400 ml śmietany dodaj dwie śmietany w proszku "Śnieżka" , ubij mikserem na sztywną pianę i wyłóż na trzecią warstwę herbatników.


7

Śmietanę możesz posypać wiórkami z czekolady i na tym zakończyć pracę nad plackiem.


8

Ja natomiast położyłam czwartą warstwę herbatników i polałam polewą kakaową przygotowaną wg przepisu podanego w poradzie:
http://www.zaradni.pl/porada/3856,jak_zrobic_polewe_kakaowa
Na koniec posypałam płatkami migdałowymi.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Śmietanę możesz ubić bez Śnieżki, ale wtedy musisz dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżeczki żelatyny namoczonej wcześniej i rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody.

  • Zamiast budyniu możesz wykorzystać krem karpatka, ale wtedy placek będzie jeszcze słodszy.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.12.2010

Komentarze

ok

Ostatnio zmieniony: 2013-05-30 22:43:24

Genialne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-16 22:05:11

kocham go :) robiłam już nie raz

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:37:05

Super:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:11:25

lubię batoniki więc ciasto pewnie też będzie pyszne

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:45:24

ekstra

Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 21:01:40

Bardzo fajny przepis :) trzeba będzie spróbować.
Pozdr.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-27 14:14:56

mmm.. wygląda pysznie :)

Ostatnio zmieniony: 2012-02-17 12:48:44

Ciasto jest przepyszne i warto je spróbować.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-16 20:11:59

Chętnie spróbuje , wygląda smakowicie

Ostatnio zmieniony: 2011-06-20 11:06:55

Bardzo dobra porada, profesjonalna. Az ślinka cieknie.

Ostatnio zmieniony: 2011-05-18 15:57:19

Przesłodki, przepyszny wypiek :D

Ostatnio zmieniony: 2011-04-28 10:36:45

Wypiek idealny dla łasuchów lubiących wszystko co słodkie:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-17 15:06:44

Przepis bardzo ciekawy i ciasto smacznie wygląda. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-14 19:38:54

Całkiem niezły i nawet prosty przepis :) Może kiedyś zrobie coś takiego.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-14 18:55:26

Wygląda smakowicie może mi się uda zrobić w następny weekend

Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 22:00:26