Jak zrobić pierogi z serem?
Jedną z podstawowych polskich potraw są Pierogi. Zwykle podawane z mięsem, kapustą i grzybami czy serem goszczą na stołach Polaków od dziesiątek lat. Doskonałe połączenie ciasta i farszu stanowi kwintesencję smaku tradycyjnej Polskiej Kuchni. Czar smaku pierogów wbrew pozorom nie trudno okiełznać. Aby wykonać dobre pierogi z serem postępuj zgodnie z poniższymi uwagami...
- • Mąka pszenna lub krupczatka, najlepiej typ 500
- • Jaja kurze średnie (M).
- • Olej kulinarny / kuchenny
- • Sól
- • Ciepła, przegotowana woda
- • Ser biały
- • Śmietana
- • W wersji na słodko: cukier, cynamon
- • W wersji na słono: pieprz, szczypiorek

Do dużego naczynia przesypujemy kilogram mąki – może to być np. krupczatka lub mąka pszenna. Zalecamy zastosowanie mąki o dużej kleistości (glutenowości), np. typ 500.

Wbijamy do naczynia z mąką jedno jajko (kurze). Drugie rozdzielamy na bałko i żółtko. Dodatkowe Żółtko dodajemy do mąki.

Na tym etapie konieczne będzie dodanie łyżki oleju oraz szczypty soli, które nadadzą odpowiedni smak ciastu.

Następnie zaczynamy zagniatać ciasto dłońmi, dokładnie przeciskając ciasto pomiędzy palcami. Podczas zagniatania dodawać będziemy ciepłą wodę w taki sposób, aby otrzymać gęste, zwarte ciasto, bez grudek mąki, podobne do makaronowego (makaron domowy). W przypadku gdy ciasto będzie zbyt lejące należy poratować się odrobiną mąki.
Gdy ciasto będzie już gotowe wyjmujemy je z naczynia i przekładamy na bok blatu do wałkowania delikatnie posypanego mąką, aby chwilkę odstało podczas gdy będziemy przygotowywać. Mąka sprawi, że ciasto się nie przylepi do blatu i nie będziemy zmuszeni używać noża aby ten związek rozdzielić :).

Do innego, czystego naczynia wkładamy kilogram sera białego i rozdrabniamy widelcem do czasu, aż ser nie będzie zlepiony w większe grudki.

Gdy ser jest już rozdrobniony dodajemy 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany – ponieważ stosujemy kwaśną śmietanę uzyskamy ciekawszy smak z odrobinę szerszą nutą smakową niż w przypadku słodkiej śmietanki.

W tym kroku musimy wybrać, czy interesują Nas pierogi na słodko czy na słono. Pierogi na słodko podajemy ze śmietaną posypaną cukrem i cynamonem, na słono ze śmietaną, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy więc cukier lub sól zależnie od tego z czym będziemy podawać potrawę oraz jaki smak zechcemy osiągnąć. W przypadku cukru na 1 kg sera warto dodać 3-4 łyżki stołowe cukru, w przypadku soli jest to około pół łyżeczki herbacianej (zależnie od upodobania).

Wszystkie składniki farszu mieszamy i odstawiamy na bok do tzw. przegryzienia składników. Na pierwszy plan wraca ciasto, które będziemy rozwałkowywać na placki podobne jak te przy robieniu domowego makaronu.

Blat posypujemy mąką aby placki rozwałkowane nie przywarły do powierzchni stołu. Oddzielamy niewielki kawałek ciasta, wielkości dłoni i rozwałkowujemy na placek grubości około 2-3 milimetrów.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą wycinaczki do pierogów lub przyłożonego do góry dnem kubka. W obu przypadkach dociskamy dość mocno przyrząd do blatu.

Podnosimy kolejno każde z kół, kładziemy na dłoni po wewnętrznej stronie i nakładamy niewielką ilość farszu na sam środek kółka. Następnie łączymy krawędzie w taki sposób aby powstał rożek i dociskamy je nieco mocniej aby nie uległy rozpadowi podczas gotowania.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączyć durszlakiem lub łyżką cedzakową. W wersji na słodko podawać w towarzystwie śmietany lub bitej śmietany posypanej cukrem i cynamonem. Na słono doskonale komponuje się przystrojona śmietaną posypaną odrobiną pieprzu oraz posiekanym szczypiorkiem.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:51:57
Ostatnio zmieniony: 2011-12-06 15:39:56
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 09:59:37
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 20:53:36
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 22:02:37
Ostatnio zmieniony: 2010-12-27 17:08:39
Ostatnio zmieniony: 2010-12-19 22:22:43
Dodaj komentarz