Jak zrobić piernik z herbatą ?
To naprawdę wyśmienity wypiek. Jest nieco czasochłonny, ale nie należy do trudnych w wykonaniu. Wierzę, że tak jak ja pokochacie to ciasto. Warto wspomnieć, że nie jest on również bardzo drogi.
- • Składniki na ciasto:
- • -1 szklanka sztucznego miodu
- • -3 szklanki mąki (ja używam poznańskiej)
- • -1 szklanka oleju
- • -1 szklanka mocnego naparu herbaty
- • -2 łyżeczki sody
- • -4 jajka
- • -przyprawa do piernika
- • -1 szklanka cukru
- • Składniki na masę:
- • -6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- • -1/2 l mleka (używam 3,2 %)
- • -3/4 szklanki cukru
- • -1 kostka masła
- • -sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki na ciasto należy pomieszać (najlepiej w misce) i wyrobić je. Gdy ciasto będzie już gotowe dzielimy je na trzy równe części. Pieczemy oddzielnie trzy placki (temperatura 150 stopni, czas 40 minut).
Szklankę mleka zagotować należy z cukrem. Resztę zaś łączymy z kaszą manną po czym wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Cały czas mieszając ponownie zagotowujemy masę po czym odstawiamy ją do ostygnięcia.
W wygodnym dla Nas naczyniu miksujemy do białości kostkę masła. Nie przestając miksować dodajemy powoli po łyżce ostudzonej już kaszy manny. Pod sam koniec wlewamy powoli sok z cytryny. Placki należy przełożyć masą.
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Dodawanie soku z cytryny można sobie odpuścić
- •-Masło można zastąpić margaryną
- •
- •Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu
- •-Zamiast sztucznego można użyć prawdziwego miodu, lecz musi to być miód o płynnej konsystencji
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-11 01:55:11
Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 21:20:26
Wróciłam z podniebnych lotów. Genialnie było! Pozdrawiam Cię Moja Droga.
Ostatnio zmieniony: 2012-04-05 18:04:16
Dodaj komentarz