Jak zrobić pieczeń faszerowaną jajkiem?

Bardzo smaczna pieczeń, z dodatkiem jajka o wyrazistym pieczarkowym smaku. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i może być jednym z dań wielkanocnych. POLECAM!

  • 80 dkg mięsa mielonego
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 dużą cebulę
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 10 dkg sera np. ementaler
  • 4 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra do dekoracji pieczeni
  • można dodać 1 łyżeczkę ziół prowonsalskich
  • 2 łyżki oleju do smażenia
1

Cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Pieczarki smaż tak długo, aż całkowicie zostanie odparowany z nich sok.


2

Do miski włóż mięso mielone i dodaj przestudzone pieczarki z cebulą,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną bułkę oraz poszatkowany ser. Dopraw solą , pieprzem i dokładnie wymieszaj. Można dodać również 1 łyżeczkę ziół prowonsalskich, ale to wg uznania.


3

Do gotującej wody włóż 4 jajka i gotuj przez około 5 minut. Jajka ostudź i obierz ze skorupki.


4

Natłuść foremkę i wyłóż ją folią aluminiową lub przezroczystą folią do pieczenia. Następnie foremkę napełnij przygotowaną masą mięsną do około 1/3 wysokości i uformuj łyżką na całej długości małe wgłębienie - rowek.


5

W przygotowany rowek ułóż 4 ugotowane jajka i przykryj resztą masy mięsnej. Wierzch ugładź łyżką i posyp delikatnie papryką ostrą.


6

Tak przygotowaną foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 150/160 st. C (termoobieg).


7
Wielkanocna pieczeń z dodatkiem jajka Wielkanocna pieczeń z dodatkiem jajka

Po upieczeniu pozostaw pieczeń w foremce do całkowitego ostudzenia, następnie wyłóż na półmisek i pokrój.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pieczeń jest ścisła i bardzo dobrze kroi się w cienkie plastry.

  • Zamiast sera do powiązania masy mięsnej można dodać 2 surowe jajka.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.03.2013

Komentarze

coś pysznego, rodzinka się zajadała i bardzo im smakowało :-) dzięki za przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:59:16

rewelacyjna porada, na pewno się przyda

Ostatnio zmieniony: 2013-03-26 07:51:26

Dzięki :)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 20:07:44

Właśnie od dłuższego czasu szukałam takiego przepisu. Super i jak zwykle profesjonalnie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 17:46:35

rewelacja aż jeść się zachciało!

Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 08:28:28

Świetny przepis, dawno zamierzałam zrobić, może wreszcie się skuszę:) Pozdrawiam:)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 07:53:38