Jak zrobić pieczeń faszerowaną jajkiem?
Bardzo smaczna pieczeń, z dodatkiem jajka o wyrazistym pieczarkowym smaku. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i może być jednym z dań wielkanocnych. POLECAM!
- • 80 dkg mięsa mielonego
- • 30 dkg pieczarek
- • 1 dużą cebulę
- • 1-2 ząbków czosnku
- • 10 dkg sera np. ementaler
- • 4 jajka
- • 1 czerstwa bułka
- • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
- • sól i pieprz do smaku
- • papryka ostra do dekoracji pieczeni
- • można dodać 1 łyżeczkę ziół prowonsalskich
- • 2 łyżki oleju do smażenia
Cebulę oraz pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Pieczarki smaż tak długo, aż całkowicie zostanie odparowany z nich sok.
Do miski włóż mięso mielone i dodaj przestudzone pieczarki z cebulą,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną bułkę oraz poszatkowany ser. Dopraw solą , pieprzem i dokładnie wymieszaj. Można dodać również 1 łyżeczkę ziół prowonsalskich, ale to wg uznania.
Do gotującej wody włóż 4 jajka i gotuj przez około 5 minut. Jajka ostudź i obierz ze skorupki.
Natłuść foremkę i wyłóż ją folią aluminiową lub przezroczystą folią do pieczenia. Następnie foremkę napełnij przygotowaną masą mięsną do około 1/3 wysokości i uformuj łyżką na całej długości małe wgłębienie - rowek.
W przygotowany rowek ułóż 4 ugotowane jajka i przykryj resztą masy mięsnej. Wierzch ugładź łyżką i posyp delikatnie papryką ostrą.
Tak przygotowaną foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 150/160 st. C (termoobieg).
Po upieczeniu pozostaw pieczeń w foremce do całkowitego ostudzenia, następnie wyłóż na półmisek i pokrój.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pieczeń jest ścisła i bardzo dobrze kroi się w cienkie plastry.
- •Zamiast sera do powiązania masy mięsnej można dodać 2 surowe jajka.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:59:16
Ostatnio zmieniony: 2013-03-26 07:51:26
Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 20:07:44
Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 17:46:35
Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 08:28:28
Ostatnio zmieniony: 2013-03-25 07:53:38
Dodaj komentarz