Jak zrobić parówki w pomidorowym sosie ?
To danie można podać na obiad z makaronem lub na kolację z chlebem lub bagietką. Jest pyszne i bardzo sycące.
- • Składniki parówkowego sosu:
- • - 10 - 12 długich, cienkich parówek
- • - 2 duże cebule
- • - 3 pomidory
- • - olej do smażenia
- • - keczup
- • - przyprawy
Parówki obierz z osłonek i pokrój je w talarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cebulę zaś pokrój w drobną kosteczkę lub piórka.
Pokrojoną cebulę należy zeszklić na oleju. Gdy będzie gotowa dodajemy do niej parówki i pokrojone pomidory. Wszystko dusimy razem kilka minut.
Do podduszonych składników dodajemy keczup. Całość doprawiamy przyprawami. Polecam: sól, pieprz, bazylię, paprykę ( trochę słodkiej, trochę ostrej ), zioła prowansalskie i nieco czosnku w granulacie (można też 1-2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do sosu).
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Aby ubogacić sos można dodać do niego nieco kukurydzy z puszki.
- •
- •Rodzaj keczupu wybierz wedle własnego upodobania.
- •
- •Sos na talerzu przy podaniu warto posypać startym żółtym serem (najlepiej smakuje mozzarella).
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-26 22:07:57
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:56:58
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 17:54:00
Ostatnio zmieniony: 2013-01-04 16:13:00
Dodaj komentarz