Jak zrobić parówki w pomidorowym sosie ?

To danie można podać na obiad z makaronem lub na kolację z chlebem lub bagietką. Jest pyszne i bardzo sycące.

  • Składniki parówkowego sosu:
  • - 10 - 12 długich, cienkich parówek
  • - 2 duże cebule
  • - 3 pomidory
  • - olej do smażenia
  • - keczup
  • - przyprawy
1

Parówki obierz z osłonek i pokrój je w talarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cebulę zaś pokrój w drobną kosteczkę lub piórka.


2

Pokrojoną cebulę należy zeszklić na oleju. Gdy będzie gotowa dodajemy do niej parówki i pokrojone pomidory. Wszystko dusimy razem kilka minut.


3

Do podduszonych składników dodajemy keczup. Całość doprawiamy przyprawami. Polecam: sól, pieprz, bazylię, paprykę ( trochę słodkiej, trochę ostrej ), zioła prowansalskie i nieco czosnku w granulacie (można też 1-2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do sosu).


4

Uwagi i spostrzeżenia

    • Aby ubogacić sos można dodać do niego nieco kukurydzy z puszki.


    • Rodzaj keczupu wybierz wedle własnego upodobania.


    • Sos na talerzu przy podaniu warto posypać startym żółtym serem (najlepiej smakuje mozzarella).



Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.09.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-02-26 22:07:57

Każdemu się zdarza coś zrobić nie tak:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:56:58

Coś mi ten przepis nie pasuje do zdjęcia.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 17:54:00

Pyszne i tanie:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-04 16:13:00