Jak zrobić parówki lub kiełbaskę w cieście francuskim?

Prosty przepis na szybką kolację, przystawkę, czy danie na imprezę. Wystarczy zawinąć parówki lub kiełbasę w ciasto francuskie i po 10-15 minutach mamy już czym poczęstować gości.

  • Składniki jak w przepisie.
1
Ciasto. Ciasto.

Składniki:

dobrej jakości parówki, bądź kiełbasa
ser żółty
kto co lubi: ketchup, sos czosnkowy, chilli, majonezowy itp
do posypania sezam, kminek, bazylia, oregano itp

gotowe ciasto francuskie bądź wg przepisu:

2 szklanki mąki
150 g margaryny
30g drożdży
1/3 szklanki mleka
łyżeczka soli i cukru


2

Zawsze robię ciasto sama, jest to przepis taki jak i na paszteciki. Po prostu rozpuszczamy drożdże w letnim mleku z cukrem i zarabiamy z mąką, margaryną i łyżeczką soli. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki w kształcie prostokąta lub trójkąta. Na ciasto nakładamy plaster sera, kładziemy parówkę albo pokrojoną w słupki kiełbaskę i zawijamy. Parówki należy w kilku miejscach nakłuć aby nie popękała w trakcie pieczenia. Możemy ukryć w cieście całą parówkę albo zawinąć tylko jej fragment, za każdym razem wychodzi nam inaczej ponieważ ciasto wałkują, kroją i zawijają moje córki. Wierzch możemy posmarować roztrzepanym białkiem lub mlekiem i posypać dowolną ulubioną przyprawą, lub startym żółtym serem.


3
Jak zrobić parówki w cieście francuskim. Jak zrobić parówki w cieście francuskim.

Piekę10-15 minut w temperaturze 170-180stC. Podaję z różnymi sosami. Są bardzo dobre jedzone zarówno na zimno jak i na ciepło.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przepraszam za jakość zdjęć, wymienię na lepsze jak zrobię następnym razem :)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.12.2012

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 21:46:55

Fajna przekąska, w sam raz na przystawkę na imprezę ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 20:48:13

Ciasto francuskie jak najbardziej można zamrażać, jak i przechowywać krótko w lodówce.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 21:03:12

Lubię takie smakołyki.Ale zawsze kupowałam gotowe ciasto francuskie - żeby było szybciej. Czy przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrażać ?

Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 15:04:22