Jak zrobić parówki lub kiełbaskę w cieście francuskim?
Prosty przepis na szybką kolację, przystawkę, czy danie na imprezę. Wystarczy zawinąć parówki lub kiełbasę w ciasto francuskie i po 10-15 minutach mamy już czym poczęstować gości.
- • Składniki jak w przepisie.

Składniki:
dobrej jakości parówki, bądź kiełbasa
ser żółty
kto co lubi: ketchup, sos czosnkowy, chilli, majonezowy itp
do posypania sezam, kminek, bazylia, oregano itp
gotowe ciasto francuskie bądź wg przepisu:
2 szklanki mąki
150 g margaryny
30g drożdży
1/3 szklanki mleka
łyżeczka soli i cukru

Zawsze robię ciasto sama, jest to przepis taki jak i na paszteciki. Po prostu rozpuszczamy drożdże w letnim mleku z cukrem i zarabiamy z mąką, margaryną i łyżeczką soli. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki w kształcie prostokąta lub trójkąta. Na ciasto nakładamy plaster sera, kładziemy parówkę albo pokrojoną w słupki kiełbaskę i zawijamy. Parówki należy w kilku miejscach nakłuć aby nie popękała w trakcie pieczenia. Możemy ukryć w cieście całą parówkę albo zawinąć tylko jej fragment, za każdym razem wychodzi nam inaczej ponieważ ciasto wałkują, kroją i zawijają moje córki. Wierzch możemy posmarować roztrzepanym białkiem lub mlekiem i posypać dowolną ulubioną przyprawą, lub startym żółtym serem.

Piekę10-15 minut w temperaturze 170-180stC. Podaję z różnymi sosami. Są bardzo dobre jedzone zarówno na zimno jak i na ciepło.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przepraszam za jakość zdjęć, wymienię na lepsze jak zrobię następnym razem :)
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 21:46:55
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 20:48:13
Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 21:03:12
Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 15:04:22
Dodaj komentarz