Jak zrobić paprykę w zalewie?
Jesień to czas przetworów. Aby w zimie rozkoszować się cudownymi smakami przygotowujemy je z darów lata. Proponuję przepis znany w mojej rodzinie od wielu lat. Tak przygotowana papryka to prawdziwy przysmak w chłodne dni późnej jesieni i zimy. Doskonale pasuje jako dodatek do obiadu lub pieczywa. Gorąco polecam.
- • Warzywa:
- • - 1,5 kg papryki
- • - 0,75 kg cebuli
- • - 2 łyżki stołowe soli
- • Zalewa:
- • - 1,5 l wody
- • - 1 szklanka octu 10 %
- • - 30 dag cukru
- • - 3-6 małych listków laurowych
- • -5-6 kulek ziela angielskiego
- • -5-6 kulek pieprzu
- • - 2 goździki
Paprykę oraz cebulę kroimy. Pokrojone wkładamy do dwóch oddzielnych naczyń. Zarówno do papryki jak i cebuli dodajemy po łyżce stołowej soli. Warzywa odstawiamy na 30 minut.
Gdy warzywa dochodzą przygotowujemy zalewę z podanych na nią składników. Należy ją zagotować. Gdy zalewa jest już zagotowana dodajemy do niej paprykę i cebulę (warzywa należy dokładnie wycisnąć, gdyż podczas leżenia w soli puściły soki).
Całość ( zalewa plus warzywa ) ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania całość gotujemy jeszcze 30 minut. Gorące wlewamy do słoików ( najpierw będą nam wpadać papryka z cebulą, więc całość uzupełniamy zalewając zalewą ) i szczelnie zakręcamy.
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Zalewa świetnie pasuje też do buraków.
- •
- •Można zastosować różne kolory papryki, wtedy efekt wizualny będzie ciekawszy.
- •
- •Jeśli chodzi o kulki pieprzu stosuję ten kolorowy.
Dodaj komentarz