Jak zrobić paprykę w zalewie?

Jesień to czas przetworów. Aby w zimie rozkoszować się cudownymi smakami przygotowujemy je z darów lata. Proponuję przepis znany w mojej rodzinie od wielu lat. Tak przygotowana papryka to prawdziwy przysmak w chłodne dni późnej jesieni i zimy. Doskonale pasuje jako dodatek do obiadu lub pieczywa. Gorąco polecam.

  • Warzywa:
  • - 1,5 kg papryki
  • - 0,75 kg cebuli
  • - 2 łyżki stołowe soli
  • Zalewa:
  • - 1,5 l wody
  • - 1 szklanka octu 10 %
  • - 30 dag cukru
  • - 3-6 małych listków laurowych
  • -5-6 kulek ziela angielskiego
  • -5-6 kulek pieprzu
  • - 2 goździki
1

Paprykę oraz cebulę kroimy. Pokrojone wkładamy do dwóch oddzielnych naczyń. Zarówno do papryki jak i cebuli dodajemy po łyżce stołowej soli. Warzywa odstawiamy na 30 minut.


2

Gdy warzywa dochodzą przygotowujemy zalewę z podanych na nią składników. Należy ją zagotować. Gdy zalewa jest już zagotowana dodajemy do niej paprykę i cebulę (warzywa należy dokładnie wycisnąć, gdyż podczas leżenia w soli puściły soki).


3

Całość ( zalewa plus warzywa ) ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania całość gotujemy jeszcze 30 minut. Gorące wlewamy do słoików ( najpierw będą nam wpadać papryka z cebulą, więc całość uzupełniamy zalewając zalewą ) i szczelnie zakręcamy.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • -Zalewa świetnie pasuje też do buraków.

    • Można zastosować różne kolory papryki, wtedy efekt wizualny będzie ciekawszy.


    • Jeśli chodzi o kulki pieprzu stosuję ten kolorowy.



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.09.2012

Komentarze