Jak zrobić pączki?
Pączki przygotowane wg mojego przepisu nie są zbyt słodkie, nie ociekają tłuszczem i są naprawdę przepyszne.
- • 7 żółtek
- • 2,5 łyżki cukru
- • 1 cukier waniliowy
- • 1/2 szklanki mleka
- • 80g drożdży
- • 600g mąki
- • 1 śmietana 18%
- • 2 szczypty soli
- • 1 łyżka spirytusu lub octu 10%
- • 2 kostki tj. 400g smalcu lub 1/2 l oleju
- • mąka do posypania stolnicy
- • Polewa:
- • 3/4 szklanki cukru pudru
- • około 2 łyżek soku z cytryny
- • kilka kropli olejku migdałowego
- • Nadzienie:
- • Dżem lub marmolada o smaku, który najbardziej lubisz
Utrzyj 7 żółtek z 2 łyżkami cukru, 1 paczką cukru waniliowego i dwiema szczyptami soli.
Do 1/2 szklanki mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru, wkrusz 80g drożdży i pozostaw do wyrośnięcia .
Do utartych żółtek dodaj śmietanę 18%, wyrośnięte drożdże i stopniowo dodawaj mąkę, ciągle wyrabiając pałką. Urobione ciasto przykryj deską drewnianą oraz ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, celem wyrośnięcia.
Po około 10 minutach dodaj do ciasta jeszcze 100g mąki i tym razem wyrób ciasto ręką, następnie przykryj deską i ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto drożdżowe, obtocz je w mące, rozwałkuj wałkiem do ciast na grubość około 1 cm i wytnij szklanką krążki. Na krążek połóż odrobinę dżemu i drugim krążkiem przykryj go, sklej palcami dokładnie brzeg obu krążków razem, następnie obsyp lekko mąką i uformuj w dłoniach, okrężnymi ruchami kształtnego pączka.
Pączki połóż na ściereczkę, lekko posypaną mąką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po około 30 minutach rozgrzej w garnku 2 kostki smalcu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma właściwą temperaturę, wrzuć do smalcu kawałek obranego ziemniaka, jeżeli będzie mocno skwierczał, to znak, że smalec już nadaje się do pieczenia. Wyjmij ziemniaka ze smalcu i kolejno wkładaj delikatnie do garnka pączki. Jeżeli pączki się lekko zrumienią (po około 2 minutach) przewróć patyczkiem pączki na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Pączki należy smażyć na wolniutkim ogniu, żeby się za szybko nie przyrumieniły, ponieważ mogą w środku się nie dopiec. Czas pieczenia pączków powinien trwać około 2 minuty z każdej strony.
I sposób przygotowania lukru:
Wyciśnij sok z 1 cytryny (około 2 łyżeki) i wlej go do 3/4 szklanki cukru pudru i dokładnie utrzyj. Do lukru możesz dodać kilka kropli olejku migdałowego.
Tak przygotowany lukier ma lekko kwaskowaty smak.
II sposób przygotowania lukru:
w/g mojej wcześniejszej porady zgodnie postępując zgodnie z pkt. 10
http://www.zaradni.pl/porada/2939,jak_zrobic_jablecznik
Tak przygotowany lukier ma subtelny, migdałowy smak
Ostudzone pączki polej przygotowanym lukrem.
Pączki możesz również moczyć w lukrze, ale wtedy lukier musi być gęstszy, należy go zrobić w miseczce, no i musi go być trochę więcej .
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli nie lubisz lukru, to pączki możesz posypać tylko cukrem pudrem z dodatkiem odrobiny cukru waniliowego
- •Jeżeli lubisz pączki słodkie, to lukier zrób gęstszy i dokładnie w nim obtocz pączki
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-11 15:24:44
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 19:00:11
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 19:00:02
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 13:55:57
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:34:51
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:22:03
Ostatnio zmieniony: 2012-10-20 18:24:21
Ostatnio zmieniony: 2012-09-15 17:52:01
>@skyangl04051991:No i zrobiłam je dzisiaj, wszyscy bardzo chwalili, przepis rewelacja. Pozdrawiam :)
>Jak dla mnie bomba, pączki, takie domowe chodzą za mną już dawno, a teraz mogę zrobić je sama, bo mam fajny przepis :) A te na zdjęciach wyglądają tak, że od razu można zjeść z 10 ;)
>
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 22:21:16
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 06:44:31
Ostatnio zmieniony: 2012-06-08 22:33:15
Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 08:29:50
Ostatnio zmieniony: 2012-02-16 00:10:46
Ostatnio zmieniony: 2011-11-30 15:52:58
Ostatnio zmieniony: 2011-11-28 21:02:31
Dodaj komentarz