Jak zrobić orzeźwiającą kawę mrożoną?
Porada o tym, jak szybko domowym sposobem zrobić przepyszną kawę mrożoną z warstewką pianki. Zapraszam!
- • Mleko 1,5% tłuszczu, karton
- • Cukier waniliowy
- • Kawa rozpuszczalna, dowolna
- • cukier zwykły
- • lód

Pierwszą rzeczą, którą potrzebujemy, jest mleko. Najlepiej, aby było chłodne, prosto z lodówki. Zaleca się najlepiej mleko o zawartości tłuszczu 1,5%. Wyższe spowodują, że pianka na wierzchu zdominuje całość i kawa będzie paskudna. Niższe zawartości również mogą być, ale nie będzie odpowiedniego efektu.

Po wlaniu mleka do wysokiego naczynia, dodajemy cukier waniliowy, najlepiej całą saszetkę dla aromatu.

Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną. Ilość łyżeczek (podkreślam: łyżeczek! nie łyżek!) zależna jest od własnych upodobań, ale zaleca się 4-7 pełnych na litr mleka.

Cukier. Wedle upodobań, ale polecam na każdą łyżeczkę kawy dodać półtora łyżeczki cukru.

Na koniec lód. Nie za dużo, żeby nie rozcieńczyć kawy, ale tyle by utrzymała się niska temperatura. Około 5-7 kostek powinno wystarczyć.

No to teraz wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek kawy i chrupiącego na dnie cukru.

Otrzymujemy takie coś z oddzieloną na wierzchu warstwą pianki, która utworzyła się w procesie ubijania tego półtora procenta tłuszczu. Przelewamy do filiżanek, szklanek, czy czegokolwiek i delektujemy się pyszną, pobudzającą kawą mrożoną z pianką. Na zdrowie!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli pianka sama nie przeleje się z kawą do szklanek, można ją wygrzebać łyżką i dorzucić do kawy na wierzch. Daje ładny efekt.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 12:49:45
Ostatnio zmieniony: 2013-02-01 09:28:15
Ostatnio zmieniony: 2012-10-28 20:42:42
Ostatnio zmieniony: 2012-10-12 14:47:15
Ostatnio zmieniony: 2012-10-08 23:19:02
Dodaj komentarz