Jak zrobić omleta po włosku?
Jeśli znudziły nam się standardowe śniadania, możemy zrobić omleta włoskiego. Robi się go szybko i łatwo, do tego jest bardzo smaczny i pożywny.
- • Składniki : jajka, woda lub mleko, szynka, ser żółty, szczypiorek, pieprz, sól
Potrzebujemy dwa plasterki szynki, sera żółtego oraz szczypiorek. Kroimy plastry w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy. Odkładamy na bok.
Bierzemy dwa, trzy jajka, w zależności od naszego apetytu. Rozbijamy je do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy 1/4 szklanki wody ewentualnie mleka i mieszamy jeszcze troszkę. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy zawartość miseczki. Patelnie powinna być takich rozmiarów aby nasza mieszanka pokryła ją cienką warstwą. Przez sam środek dodajemy pokrojoną szynkę z serem i szczypiorkiem. Czekamy moment, aż jajka zetną się od spodu i za pomocą drewnianej łopatki, składamy z prawej i lewej strony naszego omleta. Czekamy około minuty i przekładamy go na drugą stronę. Smażymy jeszcze około 3 min. Omlet jest gotowy do jedzenia.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli nie mamy wprawy w obracaniu omleta na patelni, możemy sobie pomóc talerzem. Podobnie jak przy smażeniu naleśników.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-15 11:01:13
Ostatnio zmieniony: 2012-12-14 18:20:55
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 16:12:30
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 15:49:31
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 14:26:04
Dodaj komentarz