Jak zrobić ogórki w pikantnej zalewie?
Przepyszny przepis. Ogórki tak przygotowane świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu.
- • Warzywa:
- • - 3 kg ogórków
- • - 3 łyżki stołowe soli
- • Składniki zalewy:
- • - 2 szklanki octu
- • - 0,5 kg cukru
- • - 2 główki czosnku
- • - łyżka ostrej papryki
- • - 10-12 łyżek oliwy
1
Nieobrane ogórki kroimy w plastry. Przygotowane zasypujemy solą, dokładnie z nią mieszamy i odkładamy na 24 godziny.
2
Następnego dnia ocet zagotowujemy z cukrem po czym dodajemy do tego pozostałe składniki zalewy i całość dokładnie mieszamy. Nasze ogórki odcedzamy po czym zalewamy gotową zalewą na 2 godziny.
3
Po upływie tego czasu wszystko przekładamy do słoików, które szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 25 minut.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Czosnku można dać mniej.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Może dobre:)ostre bardzo:)
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:39:49
Przepis bardzo ciekawy....Czekam na następne!
Ostatnio zmieniony: 2012-10-14 14:53:11
Dodaj komentarz