Jak zrobić ogórki w pikantnej zalewie?

Przepyszny przepis. Ogórki tak przygotowane świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu.

  • Warzywa:
  • - 3 kg ogórków
  • - 3 łyżki stołowe soli
  • Składniki zalewy:
  • - 2 szklanki octu
  • - 0,5 kg cukru
  • - 2 główki czosnku
  • - łyżka ostrej papryki
  • - 10-12 łyżek oliwy
1

Nieobrane ogórki kroimy w plastry. Przygotowane zasypujemy solą, dokładnie z nią mieszamy i odkładamy na 24 godziny.


2

Następnego dnia ocet zagotowujemy z cukrem po czym dodajemy do tego pozostałe składniki zalewy i całość dokładnie mieszamy. Nasze ogórki odcedzamy po czym zalewamy gotową zalewą na 2 godziny.


3

Po upływie tego czasu wszystko przekładamy do słoików, które szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 25 minut.


4

Uwagi i spostrzeżenia

    • Czosnku można dać mniej.



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.09.2012

Komentarze

Może dobre:)ostre bardzo:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:39:49

Przepis bardzo ciekawy....Czekam na następne!

Ostatnio zmieniony: 2012-10-14 14:53:11