Jak zrobić ogórki po meksykańsku ?
Polecam bardzo dobre ogórki po meksykańsku, nadają się jako dodatek do obiadu a także jako zakąska.
- • 2,5kg ogórków, 2 główki czosnku, 4łyżki soli, 3 łyżki papryki, 8 łyżek oleju, 0,5kg cukru, 1,5 szklanki octu
1
Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, przekroić na cząstki (wzdłuż ogórka) posolić i zostawić posolone na
8 godzin mieszając co jakiś czas, pod wpływem soli ogórki puszczą wodę. Po 8 godzinach odlać tą wodę.
2
Posypać pokrojonym w małe kawałki czosnkiem i papryką (może być chili, papryka ostra lub słodka).
Olej podgrzać i polać nim ogórki.
Zagotować ocet z cukrem i gorącym polać ogórki.
Wszystko razem wymieszać i pozostawić jeszcze na 3-4 godzin.
3
Ogórki włożyć do słoików zaleć resztą zalewy i zakręcić (nie wymaga pasteryzacji).
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Zawsze staram się wybrać małe ogórki do tego i ściśle trzymam się przepisu jeśli chodzi o czas, wychodzą idealne. Gotowe ogórki można jeść nawet po 2 dniach ale im później tym lepiej. Ogóreczki powinny być lekko chrupiące. Smacznego.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
a ja mam inny ale wszystko w swoim czasie:)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 20:36:55
Faktycznie jest taki sam oprócz krojenia ogórków i ilości czosnku. Przepraszam za niezamierzony plagiat, przed zamieszczeniem szukałem w opisach jako "ogórki po meksykańsku" bo tylko pod taką nazwą były mi znane.
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 10:15:46
Ja mam prawie taki sam przepis :)
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 08:48:58
Dodaj komentarz