Jak zrobić ogórki po meksykańsku ?

Polecam bardzo dobre ogórki po meksykańsku, nadają się jako dodatek do obiadu a także jako zakąska.

  • 2,5kg ogórków, 2 główki czosnku, 4łyżki soli, 3 łyżki papryki, 8 łyżek oleju, 0,5kg cukru, 1,5 szklanki octu
1

Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, przekroić na cząstki (wzdłuż ogórka) posolić i zostawić posolone na
8 godzin mieszając co jakiś czas, pod wpływem soli ogórki puszczą wodę. Po 8 godzinach odlać tą wodę.


2

Posypać pokrojonym w małe kawałki czosnkiem i papryką (może być chili, papryka ostra lub słodka).
Olej podgrzać i polać nim ogórki.
Zagotować ocet z cukrem i gorącym polać ogórki.
Wszystko razem wymieszać i pozostawić jeszcze na 3-4 godzin.


3

Ogórki włożyć do słoików zaleć resztą zalewy i zakręcić (nie wymaga pasteryzacji).


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Zawsze staram się wybrać małe ogórki do tego i ściśle trzymam się przepisu jeśli chodzi o czas, wychodzą idealne. Gotowe ogórki można jeść nawet po 2 dniach ale im później tym lepiej. Ogóreczki powinny być lekko chrupiące. Smacznego.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.02.2011

Komentarze

a ja mam inny ale wszystko w swoim czasie:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 20:36:55

Faktycznie jest taki sam oprócz krojenia ogórków i ilości czosnku. Przepraszam za niezamierzony plagiat, przed zamieszczeniem szukałem w opisach jako "ogórki po meksykańsku" bo tylko pod taką nazwą były mi znane.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 10:15:46

Ja mam prawie taki sam przepis :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 08:48:58