Jak zrobić ogórki po góralsku?
Przepyszne ogórki po góralsku. Inne niż wszystkie. Na ostro, z papryczką chilli i czosnkiem.
- • 5 kg ogórków , 8 łyżek soli , 1 kg cukru , 3 szklanki octu , 16 łyżek oleju , 5 papryk chilli , 3 główki czosnku .
1
Przygotuj :
5 kg ogórków ( najlepiej nie dużych )
8 łyżek soli
1 kg cukru
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
5 papryczek chilli
3 główki czosnku
2
Ogórki umyć, pokroić na pół lub ćwiartki, posolić.
Zostawić na 6 godzin.
3
Czosnek zmiażdżyć. Następnie pokroić paprykę i wymieszać z ogórkami .
4
Cukier, olej i ocet zagotować. Dodać wymieszane ogórki i jeszcze raz zagotować .
Zostawić na 12 godzin .
5
Zimne wkładać do słoików i mocno zakręcić .
NIE PASTERYZOWAĆ.
6
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przepyszne ogórki na zime
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Przepis wyglada zachęcająco Ja zawsze pasteryzowałam:)
Ostatnio zmieniony: 2012-11-07 18:36:49
Dodaj komentarz