Jak zrobić ogórki po góralsku?

Przepyszne ogórki po góralsku. Inne niż wszystkie. Na ostro, z papryczką chilli i czosnkiem.

  • 5 kg ogórków , 8 łyżek soli , 1 kg cukru , 3 szklanki octu , 16 łyżek oleju , 5 papryk chilli , 3 główki czosnku .
1

Przygotuj :
5 kg ogórków ( najlepiej nie dużych )
8 łyżek soli
1 kg cukru
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
5 papryczek chilli
3 główki czosnku


2

Ogórki umyć, pokroić na pół lub ćwiartki, posolić.
Zostawić na 6 godzin.


3

Czosnek zmiażdżyć. Następnie pokroić paprykę i wymieszać z ogórkami .


4

Cukier, olej i ocet zagotować. Dodać wymieszane ogórki i jeszcze raz zagotować .
Zostawić na 12 godzin .


5

Zimne wkładać do słoików i mocno zakręcić .
NIE PASTERYZOWAĆ.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przepyszne ogórki na zime


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.09.2012

Komentarze

Przepis wyglada zachęcająco Ja zawsze pasteryzowałam:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-07 18:36:49