Jak zrobić ogórki chili?

Ogórki chili to ostre ogórki konserwowe. Sprawdzą się jako pyszna przekąska lub dodatek do obiadu:)

  • 2 kg ogórków (cienkich)
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 70 dkg cukru
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 łyżeczki soli
1

Ogórki należy pokroić w plastry ok 1,5 cm. Następnie zasypać solą na ok. 6h. Potem odcedzić wodę.


2

Ugotować syrop: ocet, olej, cukier


3

Do ogórków dodać czosnek w plastrach, chili i zalać to gorącym syropem na ok. 12h.


4

Ogórki porozkładać do słoików- nie gotować!!!!!


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Najlepiej robić w dużym garze lub misce;)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.10.2011

Komentarze

wypróbuj napewno Ci posmakują:)

Ostatnio zmieniony: 2011-10-24 12:04:12

Mam bardzo podobny przepis
http://www.zaradni.pl/porada/2305,jak_zrobic_salatke_z_ogorkow

Ostatnio zmieniony: 2011-10-20 19:11:22