Jak zrobić musli?
Musli uchodzi za zdrową i dietetyczną potrawę na śniadanie - co jednak zrobić, gdy mamy konkretne wymagania, a nie odpowiadają nam mieszanki kupowane w sklepach lub jesteśmy uczuleni na konkretny produkt np orzechy (składnik większości mieszanek musli)?
Musli składa się generalnie z płatków zbożowych i bakalii (orzechów, suszonych owoców), może się wydawać, że zrobienie samemu musli wyjdzie drogo. Należy jednak wziąć pod uwagę, że przygotowanego musli wyjdzie prawdopodobnie więcej niż w gotowych torebkach poza tym musli długo można przechowywać. Fakt jedzenia dokładnie tego na co ma się ochotę również nie jest bez znaczenia.
Podstawa czyli zboża możesz wybrać m.in:
- płatki owsiane,
- płatki górskie,
- płatki jęczmienne,
- płatki kukurydziane,
lub ich kombinacje.
Następnie dodaj również według uznania orzechy do musli świetnie nadają się:
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- orzechy ziemne (chociaż w kupowanych musli jest rzadko spotykane),
- orzechy brazylijskie,
- pistacje.
Pamiętaj, żeby je pokroić.
I na koniec inne bakalie:
- migdały,
- rodzynki,
- śliwki suszone,
- figi,
- daktyle,
- kandyzowane owoce,
- wiórki kokosowe.
Gdy przygotujesz już własną mieszankę wsyp ją do dużego słoika lub opakowania/tuby po kakao. Musli jest sypkie więc możesz je długo przechowywać i przygotowywać od razu większe ilości.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 09:05:32
Dodaj komentarz