Jak zrobić muffiny z rzodkiewką i suszonymi pomidorami?
Muffiny do niedawna znane mi były w wielu wersjach jednakże każda z nich była " na słodko". Niedawno znajoma podzieliła się ze mną tym przepisem. Mile mnie zaskoczył. Gorąco go Wam polecam.
- • Składniki:
- • - 35 dag mąki
- • - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- • - 1 szklanka mleka
- • - 2 całe jajka
- • - pół kostki margaryny (125 g): rozpuszczone i ostudzone
- • - pęczek świeżej rzodkiewki
- • - kilka suszonych pomidorów wyciągniętych z zalewy
- • - nieco sera żółtego (do posypania wierzchu muffinów)
- • - sól
- • - pieprz
Przygotuj dwie miski.
W mniejszej wymieszaj składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz (ilość przypraw wedle upodobania).
W dużej misce połącz składniki mokre: mleko, jajka oraz rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną margarynę.
Połącz ze sobą składniki sypkie i mokre.
Rzodkiewki umyj i osusz. Tak przygotowaną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyciągnij z zalewy i odsącz kilka pomidorów. Odsączone pokrój na drobne kawałki. Warzywne składniki dodaj do przygotowanej masy.
Papilotki na muffiny napełnij ciastem do około 3/4 wysokości (bo wyrosną). Każde ciastko posyp startym na drobnych oczkach żółtym serem.
Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 min.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Do składników sypkich dodać można łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki.
- •
- •Do składników sypkich możesz dodać więcej przypraw niż sól i pieprz.
- •
- •Z podanej ilości składników powstaje jakieś 12 średniej wielkości muffinów.
- •
- •Zamiast rzodkiewki można użyć różnokolorowej papryki pokrojonej w bardzo drobną kostkę.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:40:04
Dodaj komentarz