Jak zrobić muffiny z rzodkiewką i suszonymi pomidorami?

Muffiny do niedawna znane mi były w wielu wersjach jednakże każda z nich była " na słodko". Niedawno znajoma podzieliła się ze mną tym przepisem. Mile mnie zaskoczył. Gorąco go Wam polecam.

  • Składniki:
  • - 35 dag mąki
  • - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 szklanka mleka
  • - 2 całe jajka
  • - pół kostki margaryny (125 g): rozpuszczone i ostudzone
  • - pęczek świeżej rzodkiewki
  • - kilka suszonych pomidorów wyciągniętych z zalewy
  • - nieco sera żółtego (do posypania wierzchu muffinów)
  • - sól
  • - pieprz
1

Przygotuj dwie miski.


2

W mniejszej wymieszaj składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz (ilość przypraw wedle upodobania).


3

W dużej misce połącz składniki mokre: mleko, jajka oraz rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną margarynę.


4

Połącz ze sobą składniki sypkie i mokre.


5

Rzodkiewki umyj i osusz. Tak przygotowaną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyciągnij z zalewy i odsącz kilka pomidorów. Odsączone pokrój na drobne kawałki. Warzywne składniki dodaj do przygotowanej masy.


6

Papilotki na muffiny napełnij ciastem do około 3/4 wysokości (bo wyrosną). Każde ciastko posyp startym na drobnych oczkach żółtym serem.


7

Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 min.


8

Uwagi i spostrzeżenia

    • Do składników sypkich dodać można łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki.


    • Do składników sypkich możesz dodać więcej przypraw niż sól i pieprz.


    • Z podanej ilości składników powstaje jakieś 12 średniej wielkości muffinów.


    • Zamiast rzodkiewki można użyć różnokolorowej papryki pokrojonej w bardzo drobną kostkę.



Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.09.2012

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:40:04