Jak zrobić mocne, włoskie espresso w kawiarce?

Espressivo czyli wyrazisty, wyraźny. Espresso gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe. Kluczową rolę odgrywa odpowiedni sposób przygotowania oraz specjalna mieszanka kawy.

  • moka (makinetka, kawiarka, kaferieta, zaparzacz)
  • drobnozmielona kawa
  • filiżanki 30-60ml
1
zestaw do espresso zestaw do espresso

Makinetka (kawiarka, kafetiera) - oryginalnie moka - to czajniczek ciśnieniowy do parzenia kawy. Dostępne pojemności wahają się od 1 do 10 filiżanek. Mogą różnić się wyglądem, wykonaniem, materiałem i oczywiście ceną. Użyta przeze mnie ma pojemność 4 filiżanek, jest wykonana ze stali nierdzewnej przez włoską firmę Forever.


2
poziom wody poziom wody

Do kawiarki nalewamy wodę.
Maksymalny poziom ustalany jest przez wysokość zaworu odpowietrzającego. (zaznaczony na zdjęciu)


3
uklepujemy kawę uklepujemy kawę

Uzupełniamy filtr kawą. Polecam kawę Lavazza Qualita Oro - 100% arabika.
Nie należy jej zbyt mocno ubijać. Oczyszczamy brzegi z okruszków kawy aby zachować szczelność połączenia.


4
ustawiamy moka na gazie ustawiamy moka na gazie

Moka ustawiamy na gazie. Należy bardzo uważać, aby nie przegabić momentu ekstrakcji. Inaczej spalimy kawę oraz kawiarkę.


5
czekamy... czekamy...

Czekamy kilka minut, aż woda się zagotuje. W tym czasie w dolnej części kawiarki wzrasta ciśnienie. Gorąca para wodna zacznie przedzierać się przez filtr z kawą.


6
proces ekstrakcji proces ekstrakcji

Nareszcie jest! Ten krok jest krótki ponieważ czas ekstrakcji wyniesie jedynie 25-30 sekund. Kawiarka wydaje charakterystyczny odgłos bulgotania.


7
espresso gotowe espresso gotowe

Po skończonej ekstracji odgłos zamieni się w syczenie.
Należy natychmiast wyłączyć palnik.
Espresso gotowe.


8
Buon appetito! Buon appetito!

Kawę rozlewamy do filiżanek. Moje mają pojemność 60ml i powinny być uzupełnione do połowy. Jednak ja lubię podwójną dawkę. Espresso podajemy z małą szklaneczką wody - pozwala ona w pełni odczuć aromat kawy. Buon appetito!


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • nie zostawić kawy na brzegach zaparzacza

  • nie przypalić kawy

  • nie przypalić kafetiery

  • nie oparzyć się

  • nie spalić domu


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.03.2010

Komentarze

Nie ma to jak prawdziwa, dobrze przyrządzona kawa.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:12:33

Uwielbiam kawę

Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:33:33

Bardzo fajna porada, podoba mi się!

Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 14:36:56

spoko
Fajna, szczegółowa porada i fajne zdjęcia.