Jak zrobić mocne, włoskie espresso w kawiarce?
Espressivo czyli wyrazisty, wyraźny. Espresso gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe. Kluczową rolę odgrywa odpowiedni sposób przygotowania oraz specjalna mieszanka kawy.
- • moka (makinetka, kawiarka, kaferieta, zaparzacz)
- • drobnozmielona kawa
- • filiżanki 30-60ml
Makinetka (kawiarka, kafetiera) - oryginalnie moka - to czajniczek ciśnieniowy do parzenia kawy. Dostępne pojemności wahają się od 1 do 10 filiżanek. Mogą różnić się wyglądem, wykonaniem, materiałem i oczywiście ceną. Użyta przeze mnie ma pojemność 4 filiżanek, jest wykonana ze stali nierdzewnej przez włoską firmę Forever.
Do kawiarki nalewamy wodę.
Maksymalny poziom ustalany jest przez wysokość zaworu odpowietrzającego. (zaznaczony na zdjęciu)
Uzupełniamy filtr kawą. Polecam kawę Lavazza Qualita Oro - 100% arabika.
Nie należy jej zbyt mocno ubijać. Oczyszczamy brzegi z okruszków kawy aby zachować szczelność połączenia.
Moka ustawiamy na gazie. Należy bardzo uważać, aby nie przegabić momentu ekstrakcji. Inaczej spalimy kawę oraz kawiarkę.
Czekamy kilka minut, aż woda się zagotuje. W tym czasie w dolnej części kawiarki wzrasta ciśnienie. Gorąca para wodna zacznie przedzierać się przez filtr z kawą.
Nareszcie jest! Ten krok jest krótki ponieważ czas ekstrakcji wyniesie jedynie 25-30 sekund. Kawiarka wydaje charakterystyczny odgłos bulgotania.
Po skończonej ekstracji odgłos zamieni się w syczenie.
Należy natychmiast wyłączyć palnik.
Espresso gotowe.
Kawę rozlewamy do filiżanek. Moje mają pojemność 60ml i powinny być uzupełnione do połowy. Jednak ja lubię podwójną dawkę. Espresso podajemy z małą szklaneczką wody - pozwala ona w pełni odczuć aromat kawy. Buon appetito!
Uwagi i spostrzeżenia
- •nie zostawić kawy na brzegach zaparzacza
- •nie przypalić kawy
- •nie przypalić kafetiery
- •nie oparzyć się
- •nie spalić domu
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:12:33
Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:33:33
Ostatnio zmieniony: 2010-08-13 14:36:56
Dodaj komentarz