Jak zrobić "miód" z dziewanny?

Lato to świetny czas, by samodzielnie zrobić słodki smakołyk, przypominający miód. Nie trzeba być pszczołą, by zrobić słodki syrop z aromatycznego nektaru. Dziewanna, która kwitnie przez wiele miesięcy, nadaje się do tego idealnie. Trzeba tylko wybrać odmiany uprawiane w ogrodach, mające zazwyczaj większe kwiaty od swoich dzikich kuzynek. I koniecznie trzeba trafić na słoneczną pogodę - tylko wtedy uda się przygotowanie aromatycznego "miodu".

  • Dziewanna z ogrodu - dobrze rowinięte kwiaty, cukier, słoik z nakrętką, wrząca woda.
1

Przygotuj słoik z nakrętką - najlepszy będzie po dżemie: nie za duży i nie za mały. Umyj go starannie i wyparz. Absolutnie nie wycieraj słoika ściereczką, ale pozostaw do wyschnięcia odwrócony do góry dnem.


2

W słoneczny dzień uzbieraj dobrze rozwinięte kwiaty dziewanny. Sprawdź, czy nie ma w nich owadów. Jeśli są - usuń je (wytrzep albo wydmuchaj). Kwiatów ma być tyle, by zapełniły ok. 3/4 słoika. Nie mogą być w żaden sposób ugniatane albo uciskane - muszą leżeć luźno.


3

Przesyp kwiaty cukrem. Na podaną ilość kwiatów potrzeba ok. dwóch łyżek cukru. Cukier możesz sypać, kiedy kładziesz kwiaty do słoika, albo posypać nim wierzch kwietnej zawartości. Najważniejsze, by najwięcej cukru było na wierzchu kwiatów.


4

Zakręć słoik i postaw go w słonecznym miejscu. Po kilku godzinach cukier zacznie się topić, a na dnie słoika zbierze się słodki syrop z dziewanny. Możesz go jeść łyżeczką, maczać w nim suche herbatniki albo słodzić nim herbatę.
Smacznego! (Tylko nie zapomnij umyć po syropie zębów.)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pamiętaj, że to produkt naturalny i nietrwały. Zatem zużyj syrop w ciagu dwóch dni. Po tym czasie miód może zacząć fermentować.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 31.08.2010

Komentarze

Super porada,nie miałam pojęcia,że z dziewanny robi się miodek.Ja robię natomiast z mniszka lekarskiego,jest rewelacyjny!

Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 14:42:45

Bardzo zdrowy szczególnie przy przeziębieniu.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-02 19:02:30