Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym?

Pyszne i pożywne danie obiadowe. Dla wielbicieli pieczarek jak znalazł.

  • SKŁADNIKI DANIA:
  • - 300 g makaronu
  • - 250 g sera pleśniowego (brie lub camembert) lub sera miękkiego typu gouda
  • - 250 ml śmietany 18 %
  • - 650 g pieczarek
  • - 2 - 2,5 łyżki mąki
  • - 40 g masła
  • - 2 średniej wielkości cebule
  • - pieprz
  • - sól
  • - vegeta (opcjonalnie przyprawa do drobiu, papryka, gyros)
1

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie (można do niej dodać odrobinę oleju, żeby kluski się nie sklejały).


2

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki zaś obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę szklimy na maśle po czym dodajemy do niej pieczarki. Całość dusimy. Doprawiamy dopiero na sam koniec podduszania.


3

Ser należy pokroić (jeśli używamy pleśniowego) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeśli wybieramy goudę). Przygotowany wrzucamy do pieczarek. Całość podlać należy niewielką ilością wody i mieszać do momentu, aż ser się rozpuści.


4

Prawie gotowy sos zagęścić należy śmietaną pomieszaną z mąką. Zagęszczony tak sos mieszamy i zagotowujemy. Gotowym polewamy wyłożony na talerze makaron.


5

Uwagi i spostrzeżenia

    • Tagliatelle (grube, długie nitki) - według mnie najlepiej pasuje do tego dania. Ale i tradycyjne świderki lub kokardki świetnie się sprawdzą.


    • Wersje z serem gouda wymyśliłam ze znajomą, gdyż obie nie przepadamy za serami pleśniowymi.


    • Jeśli chcesz zamiast trzeć pieczarki możesz je pokroić w kostkę - sos będzie bardziej wyrazisty.


    • Jeśli lubisz możesz dodać do sosu świeżą, posiekaną natkę pietruszki.


  • -Pieczarki zamiast vegetą można doprawić gyrosem, przyprawą do drobiu lub papryką. To ciekawszy dodatek do soli i pieprzu.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.09.2012

Komentarze

pycha:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:39:03

Fajny przepis. Dodatkowo po ugotowaniu makaronu i odcedzeniu polecam dodać odrobinę oliwy, dzięki czemu makaron będzie nieposklejany, a nadal ciepły.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 23:43:50