Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym?
Pyszne i pożywne danie obiadowe. Dla wielbicieli pieczarek jak znalazł.
- • SKŁADNIKI DANIA:
- • - 300 g makaronu
- • - 250 g sera pleśniowego (brie lub camembert) lub sera miękkiego typu gouda
- • - 250 ml śmietany 18 %
- • - 650 g pieczarek
- • - 2 - 2,5 łyżki mąki
- • - 40 g masła
- • - 2 średniej wielkości cebule
- • - pieprz
- • - sól
- • - vegeta (opcjonalnie przyprawa do drobiu, papryka, gyros)
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie (można do niej dodać odrobinę oleju, żeby kluski się nie sklejały).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki zaś obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę szklimy na maśle po czym dodajemy do niej pieczarki. Całość dusimy. Doprawiamy dopiero na sam koniec podduszania.
Ser należy pokroić (jeśli używamy pleśniowego) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeśli wybieramy goudę). Przygotowany wrzucamy do pieczarek. Całość podlać należy niewielką ilością wody i mieszać do momentu, aż ser się rozpuści.
Prawie gotowy sos zagęścić należy śmietaną pomieszaną z mąką. Zagęszczony tak sos mieszamy i zagotowujemy. Gotowym polewamy wyłożony na talerze makaron.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Tagliatelle (grube, długie nitki) - według mnie najlepiej pasuje do tego dania. Ale i tradycyjne świderki lub kokardki świetnie się sprawdzą.
- •
- •Wersje z serem gouda wymyśliłam ze znajomą, gdyż obie nie przepadamy za serami pleśniowymi.
- •
- •Jeśli chcesz zamiast trzeć pieczarki możesz je pokroić w kostkę - sos będzie bardziej wyrazisty.
- •
- •Jeśli lubisz możesz dodać do sosu świeżą, posiekaną natkę pietruszki.
- •-Pieczarki zamiast vegetą można doprawić gyrosem, przyprawą do drobiu lub papryką. To ciekawszy dodatek do soli i pieprzu.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:39:03
Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 23:43:50
Dodaj komentarz