Jak zrobić makaron w stylu azjatyckim?
Kuchnia azjatycka zachwyca bogactwem smaków, przypraw i różnorodnością składników. Jej ogromną zaletą jest również to, że korzysta głównie ze świeżych warzyw, owoców morza i dobrej jakości chudego mięsa, więc jest zdrowa, odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa. Sekretem wyjątkowego smaku i konsystencji dań kuchni azjatyckiej są odpowiednio dobrane przyprawy a także specyficzna technika obróbki produktów. Warzywa zachowują kolor i chrupkość dzięki krótkiemu smażeniu na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu w specjalnej patelni zwanej wokiem. Wszyscy spragnieni nieco bardziej egzotycznych smaków powinni wypróbować ten prosty i szybki przepis na makaron w stylu azjatyckim.
- • 20 dag makaronu ryżowego
- • 2-3 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
- • 15 dag wołowiny
- • 1/2 czerwonej papryki
- • kilkanaście różyczek brokuła
- • 1 czerwona cebula
- • pół pęczka świeżego szczypioru
- • 1/2 niewielkiej cukinii
- • 1 średniej wielkości marchew
- • garść świeżych kiełków (najlepiej mieszanka stir-fry)
- • sos sojowy jasny
- • 1 łyżka pasty green curry
- • świeżo zmielony pieprz
- • sól
- • kilka łyżek prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie składników

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew pokroić w cienkie słupki (tzw. "julieny"), a cukinię na półplasterki (nie obierać ze skóry). Paprykę można pokroić albo w cienkie paseczki, albo na większe kawałki - w zależności od upodobań. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć. Wołowinę pokroić na cienkie plastry i zamarynować w sosie sojowym i pieprzu. Warto też przygotować na tym etapie makaron - wystarczy włożyć go do garnka, zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i odcedzić.
Smażenie

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Powinien mieć bardzo wysoką temperaturę, aby smażone składniki, zachowując świeżość i chrupkość, nie pozostały surowe. Na rozgrzany olej należy najpierw wyłożyć pastę curry, aby uwolniła cały swój aromat, a następnie mięso i najtwardsze warzywa - marchew, paprykę i cebulę. Następne w kolejności są brokuł, kiełki i cukinia. Całość należy smażyć 5-6 minut, energicznie potrząsając patelnią. Warzywa doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Można także dla zaostrzenia smaku wlać 2-3 łyżeczki sosu chili. Ostatni etap do dodanie makaronu i prażonego sezamu. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.
Serwowanie

Przygotowany makaron wystarczy już tylko wyłożyć na talerze, posypać posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem lub prażonymi orzeszkami ziemnymi. Bardziej wprawni wielbiciele kuchni azjatyckiej mogą spałaszować to przepyszne danie przy użyciu pałeczek.
Dodaj komentarz