Jak zrobić likier porzeczkowy ?

Jeśli masz działkę a na niej rośnie dużo czarnych porzeczek i nie wiesz co z nimi zrobić to proponuję zrobić z nich likier porzeczkowy.

  • 1,25 l nalewu z czarnych porzeczek
  • 1 l syropu cukrowego
  • 250 ml spirytusu o mocy 95%
1

Najpierw musisz sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyść z szypułek, przemyj na sitku zimną wodą, rozgnieć i wsyp do dużego słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńcz 345 ml wody i wlej do porzeczek, słój dobrze zakorkuj i odstaw owoce do macerowania na 4-6 tygodni. Mieszaj je 2-3 razy w tygodniu.


2

Wlej do garnka 420 ml wody, zagrzej ją i wsypuj powoli 1 kg cukru mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie zagotuj i gotuj ok. 10min zbierając z powierzchni pianę. Potem odstaw do ostygnięcia.


3

Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlej do szklanego gąsiorka, dolej powyższy litr syropu cukrowego, całość dobrze wymieszaj i dodaj 250 ml spirytusu o mocy 95%. Odstaw do dojrzewania przez 3-6 miesięcy.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Składniki na 2,5 litra likieru

  • Nalew robimy z: 1 kg czarnych porzeczek i 1,25l spirytusu 70%


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.10.2011

Komentarze

W sam raz na długie zimowe wieczory :)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-10 20:53:46

Brzmi pysznie i aromatycznie ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-11-10 08:53:18

Pychotka :)

Ostatnio zmieniony: 2011-11-09 14:45:13