Jak zrobić likier porzeczkowy ?
Jeśli masz działkę a na niej rośnie dużo czarnych porzeczek i nie wiesz co z nimi zrobić to proponuję zrobić z nich likier porzeczkowy.
- • 1,25 l nalewu z czarnych porzeczek
- • 1 l syropu cukrowego
- • 250 ml spirytusu o mocy 95%

Najpierw musisz sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyść z szypułek, przemyj na sitku zimną wodą, rozgnieć i wsyp do dużego słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńcz 345 ml wody i wlej do porzeczek, słój dobrze zakorkuj i odstaw owoce do macerowania na 4-6 tygodni. Mieszaj je 2-3 razy w tygodniu.
Wlej do garnka 420 ml wody, zagrzej ją i wsypuj powoli 1 kg cukru mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie zagotuj i gotuj ok. 10min zbierając z powierzchni pianę. Potem odstaw do ostygnięcia.

Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlej do szklanego gąsiorka, dolej powyższy litr syropu cukrowego, całość dobrze wymieszaj i dodaj 250 ml spirytusu o mocy 95%. Odstaw do dojrzewania przez 3-6 miesięcy.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Składniki na 2,5 litra likieru
- •Nalew robimy z: 1 kg czarnych porzeczek i 1,25l spirytusu 70%
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-11-10 20:53:46
Ostatnio zmieniony: 2011-11-10 08:53:18
Ostatnio zmieniony: 2011-11-09 14:45:13
Dodaj komentarz