Jak zrobić likier pomarańczowo-kawowy?
Poniżej zamieszczam przepis na nalewkę pomarańczowo-kawowej, do przygotowania której potrzebujemy 3-4 pomarańcze oraz oczywiście ziarna kawy. Najlepsze są pomarańcze hiszpańskie, bo są słodkie i soczyste. Zachęcam do zrobienia tego trunku na jesienne i zimowe wieczory.
- • Słój, pomarańcze, spirytus, woda, cukier, ziarna prawdziwej kawy, ziarna goździków.
Pomarańcze szorujemy i myjemy pod gorącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy nożykiem dość gęsto - 1/2 centymetrowe krzyżyki. Wciskamy w nie ziarna dobrej, aromatycznej kawy. Zalewamy mieszanką wody ze spirytusem po dodaniu do mikstury 1/2 kilograma cukru. Proporcja : 1/2 litra spirytusu i 0.25 litra przegotowanej wody.
Pomarańcze układamy w słoju o szerokiej szyjce. Na dno dodajemy kilka ziarenek goździków. Zalewamy i zakrywamy. Po okresie 3 tygodni, wyjmujemy ziarna kawy, pomarańcze wyciskamy z powrotem do słoja, do spirytusu.

Cedzimy przez sito, a następnie filtrujemy przez papierowy filtr do kawy. Zlewamy do ozdobnych butelek i odstawiamy na dłużej, na przykład na miesiąc. Im dłużej, tym lepiej.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Gotowy likier możemy rozcieńczyć colą. Smakuje wyśmienicie:)
Dodaj komentarz