Jak zrobić łatwy chleb domowy ?
To naprawdę prosty przepis. Sama, jeśli chodzi o wypieki piekarskie nie czuję się mocna w temacie lecz ten chlebek zawsze mi się udaje. Jest wyśmienity w smaku, a jego zrobienie nie jest pracochłonne. Gorąco polecam.
- • Składniki chlebków :
- • - 1 kg mąki pszennej przesianej
- • - 3 łyżeczki soli (łączymy ją z przesianą mąką)
- • - 10 dkg drożdży w kostce (do nich odrobina letniej wody i cukru)
- • - 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
- • - 1 szklanka otrąb (pszennych lub żytnich)
- • - 1 szklanka ziaren ( 0,5 słonecznik i 0,5 dynia)
- • - 0,5 szklanki siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z cukrem. Przykrywamy je i odkładamy do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut.
Gdy drożdże wyrosną zaczynamy mieszanie składników. Do tego potrzebny nam będzie mikser i końcówki które ja nazywam "eski". Do drożdży dodajemy powoli mąkę z solą (wcześniej przesianą !) na przemian z wodą. Miksujemy całość wtedy na średnich, nie za szybkich obrotach. Gdy dodaliśmy już całą mąkę i wodę pora na otręby. Je również sypiemy ze szklanki powoli na średnich obrotach miksera. Gdy całość już się połączy mikser wyłączamy.
Teraz pora dodać ziarna: słonecznik, dynię i siemię lniane. Zsypujemy je wszystkie do masy od razu po czym łączymy z ciastem mieszając całość delikatnie łyżką.
Teraz przygotowujemy formy: potrzebujemy dwóch tzw. ćwibakówek. Smarujemy je margaryną.
Do przygotowanych form przekładamy ciasto (do każdej formy po pół porcji). Wierzch chlebków smarujemy lekko mokrą dłonią i wyrównujemy.
Chlebki wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 150 stopni po czym 50 minut w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia może się zdarzyć, że skórka zacznie się nam nieco spiekać. Wtedy chlebki należy przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Taki chlebek świetnie zachowuje świeżość. Przechowywać go należy owiniętego ściereczką np.lnianą.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 19:17:11
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 07:12:13
Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 18:19:32
Ostatnio zmieniony: 2013-05-12 12:48:29
Myślę że każda gospodyni domowa powinna przynajmniej raz spróbować upiec własny chleb. To naprawdę nic strasznego - nawet na zakwasie. A przepis im prostszy tym lepszy. Z tym że ja mieszam jeszcze mąkę pszenną z żytnią (2/1) a drożdże rozpuszczam w letnim mleku.
Porada w sam raz na stronę główną !
Ostatnio zmieniony: 2013-05-10 03:42:08
Dodaj komentarz