Jak zrobić łatwe danie kuchni meksykańskiej?
Przepis na bardzo łatwe w przygotowaniu i tanie danie kuchni meksykańskiej, porcja na 4-5 osób.
- • mięso mielone (może być z łopatki),
- • makaron świderki,
- • sól,
- • kukurydza w puszce,
- • fasola w puszce,
- • przyprawy do dań meksykańskich,
- • czerwona papryka
Przygotuj składniki:
- makaron świderki (opakowanie) - są pakowane po 400-500 g
- trochę soli
- 2 małe puszki fasoli
- puszka kukurydzy
- mięso mielone 80 dag (koniecznie z mięsnego, nie z marketu)
- 2 duże czerwone papryki
- opakowanie "Przypraw do dań meksykańskich" lub "Kurczak po meksykańsku", "Chili con carne" Knorr. Można też użyć przypraw: czosnek w proszku+biały pieprz+imbir+pieprz+kolendra+mąka 1-2 łyżeczki (ale ze względu na kłopotliwe dobieranie proporcji nie polecam)
Zagotuj wodę na makaron (przedtem ją posól) - do wrzącej wody wsyp makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu (około 8 minut).
Pokrój paprykę na małe kawałki.
Mięso podsmaż na oleju razem z papryką, gdy mięso zmieni kolor z różowego na szary i będzie łatwo się rozdzielało (około 10 minut smażenia) wsyp odcedzoną kukurydze i fasolę.
Do mięsa z warzywami wlej 300 ml wody i wsyp przyprawy, całość gotuj jeszcze przez 5-7minut.
Odcedź makaron i zmieszaj w dużym garnku razem z mięsem i warzywami. Gotowe.
Dodaj komentarz