Jak zrobić łatwe ciasto czekoladowe ?
To przepis na ciasto dla wielbicieli czekolady. Im bardziej zakalcowate wyjdzie tym lepiej - w tym cały urok brownie.
- • Składniki brownie :
- • - 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
- • - kostka (200 g) masła
- • - 6 jaj
- • - 2 i pół szklanki (300 g) cukru
- • - 100 g mąki poznańskiej
- • - garść orzechów włoskich
- • - cukier puder do oprószenia ciasta
Pierwszym krokiem niech będzie przygotowanie formy. Należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Forma to tortownica o średnicy 20-24 cm.
Teraz pora na czekoladę. Wrzucamy ją do naczynia wraz z masłem i to wszystko roztapiamy nad kąpielą wodną cały czas mieszając. Gotowe i gorące odstawiamy do wystudzenia.
Gdy czekolada stygnie przygotowujemy masę jajeczną. Jajka ubijamy z cukrem na gładki kogel - mogel. Następnie dodajemy mąkę.
Teraz pora na orzechy. Należy je posiekać lecz niezbyt drobno. Posiekane orzechy prażymy krótko na suchej patelni.
Teraz pora wykończyć ciasto. Do masy jajecznej wmiksowujemy na małych obrotach miksera przestudzoną czekoladę. Na końcu zaś wrzucamy podprażone orzechy. Ciasto przelewamy do formy. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika : temperatura 180 stopni, czas pieczenia 25-30 minut.
Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki - najlepiej na całą noc. Chyba, że nie przeszkadza nam fakt, iż środek ciasta może być lejący - wtedy można pominąć lodówkę i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i od razu konsumować.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Można zastosować też 1 czekoladę gorzką i jedną mleczną. Ja planuję nawet wypróbować przepis z dwiema białymi i zmniejszoną ilością cukru
- •
- •Nie należy się martwić gdy środek ciasta jest lejący - taki już jego urok. Zazwyczaj wystarczy, że ciasto posiedzi w lodówce i tężeje.
- •
- •Brownie fajnie się komponuje z sosem malinowym i lodami waniliowymi,
Dodaj komentarz