Jak zrobić krem Katloński czyli Crema Catalana?

Ok 3 szklanki mleka gotujemy z cynamonem i skórką pomarańczową i skórką cytrynową .

  • 1 litr mleka 6 jajek (samych żółtek) 15 dag cukru pudru (3/4 szklanki) - lub cukier trzcinowy Ja dodaję mniej o jest zbyt słodki 5 dag mąki kukurydzianej (ok. 5 łyżek ) cynamon gałka muszkatołowa skórka z połówki cytryny lub pomarańczy cukier trzcinowy
1

Ok 3 szklanki mleka gotujemy z cynamonem i
skórką pomarańczową i skórką cytrynową .


2

Należy przesiać dokładnie mąkę kukurydzianą tak żeby nie było żadnych grudek. Żółtka ucieramy z cukrem (w przepisie jest 25 dag cukru czyli około 1,5 szklanki - jak dla mnie zbyt słodkie daję mniej ). Mieszamy żółtka z ciepłym mlekiem i cynamonem , po czym dodajemy mleko z mąką.


3

Całość powoli podgrzewamy, na małym ogniu i tak żeby ładnie zgęstniało. Masę o konsystencji gęstego budyniu wlewamy do kilku mniejszych miseczek (np do pucharków żaroodpornych ), studzimy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem trzcinowym, gałką muszkatołową można jeszcze dodać cynamonu do smaku( odrobin świeżo startego cynamonu). Na koniec krystalizujemy cukier trzcinowy , którym posypaliśmy wierzch kremu.
Smacznego


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.03.2010

Komentarze

Super:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:36:26

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 19:13:03

pycha...

Ostatnio zmieniony: 2011-06-23 10:10:58

Skąd się bierze tyle ciekawych dań na świecie:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:44:50

ale to musi być słodkie - mniam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:39:20

Wygląda smakowicie

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 19:32:52

ciekawy przepis, wypróbuję;)

Ostatnio zmieniony: 2010-11-15 14:50:19