Jak zrobić krem Katloński czyli Crema Catalana?
Ok 3 szklanki mleka gotujemy z cynamonem i skórką pomarańczową i skórką cytrynową .
- • 1 litr mleka 6 jajek (samych żółtek) 15 dag cukru pudru (3/4 szklanki) - lub cukier trzcinowy Ja dodaję mniej o jest zbyt słodki 5 dag mąki kukurydzianej (ok. 5 łyżek ) cynamon gałka muszkatołowa skórka z połówki cytryny lub pomarańczy cukier trzcinowy
Ok 3 szklanki mleka gotujemy z cynamonem i
skórką pomarańczową i skórką cytrynową .
Należy przesiać dokładnie mąkę kukurydzianą tak żeby nie było żadnych grudek. Żółtka ucieramy z cukrem (w przepisie jest 25 dag cukru czyli około 1,5 szklanki - jak dla mnie zbyt słodkie daję mniej ). Mieszamy żółtka z ciepłym mlekiem i cynamonem , po czym dodajemy mleko z mąką.
Całość powoli podgrzewamy, na małym ogniu i tak żeby ładnie zgęstniało. Masę o konsystencji gęstego budyniu wlewamy do kilku mniejszych miseczek (np do pucharków żaroodpornych ), studzimy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem trzcinowym, gałką muszkatołową można jeszcze dodać cynamonu do smaku( odrobin świeżo startego cynamonu). Na koniec krystalizujemy cukier trzcinowy , którym posypaliśmy wierzch kremu.
Smacznego
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:36:26
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 19:13:03
Ostatnio zmieniony: 2011-06-23 10:10:58
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:44:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:39:20
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 19:32:52
Ostatnio zmieniony: 2010-11-15 14:50:19
Dodaj komentarz