Jak zrobić krem czekoladowy?

Czekolada kto z nas jej nie uwielbia, ten krem jest wykonany bardzo szybko i jest przepyszny. Polecam go do tortów, ciast, ciasteczek i wielu innych smakołyków.

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kremowej śmietany
  • 10 dag. łuskanych orzechów
1

Żółtka utrzeć z cukrem (także waniliowy) na jednolitą pulchną masę.


2

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, aby spęczniała, a następnie mieszać z kilkoma łyżkami wrzątku do czasu aż się rozpuści, zagotować, i połączyć z żółtkami.Dodać pianę z białek i bitą śmietanę, kakao. Delikatnie, dokładnie wszystko wymieszać, nałożyć do szklanych pucharków lub kompotierek, bardzo mocno schłodzić, ozdobić orzechami siekanymi.


3

Przed podaniem można polać krem ajerkoniakiem lub likierem cytrynowym.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.02.2012

Komentarze