Jak zrobić kotlety mielone z nutką pomidora?
Kotlety są niby takim banalnym daniem, ale moja wersja nadaje im troszeczkę pikanterii i wytworności. Serdecznie polecam to danie - zwłaszcza dla tych - co lubią "dobrze zjeść" i doceniają pomysły kulinarne. Zapraszam !
- • 0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy, olej do smażenia
- • 5 łyżek wody,pomidory koktajlowe, ser żółty, ketchup
Zaopatrz się (najlepiej według mnie) w mięso wieprzowe mielone ( mielone w sklepie ) z łopatki, ale nie kupuj gotowego w markecie. Dobre mięso to połowa sukcesu. Musi być zatem świeżutkie i zawierać mięso, a nie wodę czy sam tłuszcz.
Mięso wyłóż i dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj ręką i formułuj kotlety.
Teraz rozgrzej patelnię z olejem i smaż kotlety. Muszą być do połowy zanurzone w oleju, ale kontroluj stan smażenia, aby się nie przypaliły. Kiedy jedna strona jest upieczona, to łopatkami drewnianymi przewróć kotlety na drugą stronę. Muszą się dobrze przepiec, a więc najlepiej spróbować czy się udało ( krojąc jednego na pół).
Kiedy już kotlety są usmażone - nakładaj na każdego przekrojony pomidor koktajlowy, a na pomidora kawałek sera żółtego. Tak przygotowane kotlety włóż z powrotem na patelnię z wodą i na chwilkę zamknij pokrywką. Niech są pod nią około 1 minuty. Wyjmij - jeszcze polej tylko ketchupem i gotowe !
Uwagi i spostrzeżenia
- •Tak przygotowane kotlety można podawać najlepiej na ciepło, ale zimne też smakują.
- •Oczywiście jako dodatek do kotletów - można podać dowolną surówkę i ziemniaki.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 16:57:05
Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 12:19:57
Ostatnio zmieniony: 2013-03-16 12:09:59
Ostatnio zmieniony: 2013-03-13 18:35:36
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:27:05
Dodaj komentarz