Jak zrobić koniak jajeczny?

Koniak wynaleźli Ormianie, a nazwa ta została pierwszy raz użyta w 1617 roku. Ten jakże smaczny i wspaniały trunek,możemy zrobić w domowym zaciszu

  • 3/8 l spirytusu
  • pół laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 1/4 kilograma cukru pudru
  • 6/8 l spirytusu
  • mleko
1

Pierwszy etap

Gotujemy mleko z wanilią. Czekamy, aż ostygnie. Następnie przecedzamy przez gęste sitko do kociołka lub kamiennego garnka.


2

Drugi etap

Wkładamy żółtka i ubijamy trzepaczką około 10 minut. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy.


3

Trzeci etap

Pod koniec wlewamy spirytus i razem wszystko mieszamy kilka minut. Koniak należy wlać później do czystych butelek i zakorkować. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.10.2014

Komentarze