Jak zrobić koniak jajeczny?
Koniak wynaleźli Ormianie, a nazwa ta została pierwszy raz użyta w 1617 roku. Ten jakże smaczny i wspaniały trunek,możemy zrobić w domowym zaciszu
- • 3/8 l spirytusu
- • pół laski wanilii
- • 5 żółtek
- • 1/4 kilograma cukru pudru
- • 6/8 l spirytusu
- • mleko
1
Pierwszy etap
Gotujemy mleko z wanilią. Czekamy, aż ostygnie. Następnie przecedzamy przez gęste sitko do kociołka lub kamiennego garnka.
2
Drugi etap
Wkładamy żółtka i ubijamy trzepaczką około 10 minut. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
3
Trzeci etap
Pod koniec wlewamy spirytus i razem wszystko mieszamy kilka minut. Koniak należy wlać później do czystych butelek i zakorkować. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Dodaj komentarz