Jak zrobić konfiturę z czarnego bzu?

Czarny bez świetnie się sprawdza jako pomoc przy zwalczaniu przeziębienia. Pomaga też poprawiać odporność organizmu. Warto choćby z tych powodów zaopatrzyć się na zimę w kilka słoiczków proponowanej przeze mnie konfitury.

  • Składniki konfitury:
  • - 1 kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu.
  • - 0,25 kg cukru
  • - sok z 1 cytryny (pokrój ją na pół, by swobodnie wyciskać sok)
1

Owoce umyj i oddziel od gałązek.


2

Przygotowane owoce zagotuj z cukrem i sokiem z połowy cytryny.


3

Od momentu zagotowania gotuj owoce na wolnym ogniu, mieszając je od czasu do czasu, aż do momentu otrzymania odpowiedniej,nieco gęstej konsystencji.


4

Gdy konfitura będzie już nieomal gotowa dodaj do niej sok z drugiej połowy cytryny. Gorącą przekładaj do słoików i poddaj je pasteryzacji,


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • -Konfitura ta ma naprawdę wyśmienity smak.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.09.2012

Komentarze