Jak zrobić konfiturę z czarnego bzu?
Czarny bez świetnie się sprawdza jako pomoc przy zwalczaniu przeziębienia. Pomaga też poprawiać odporność organizmu. Warto choćby z tych powodów zaopatrzyć się na zimę w kilka słoiczków proponowanej przeze mnie konfitury.
- • Składniki konfitury:
- • - 1 kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu.
- • - 0,25 kg cukru
- • - sok z 1 cytryny (pokrój ją na pół, by swobodnie wyciskać sok)
1
Owoce umyj i oddziel od gałązek.
2
Przygotowane owoce zagotuj z cukrem i sokiem z połowy cytryny.
3
Od momentu zagotowania gotuj owoce na wolnym ogniu, mieszając je od czasu do czasu, aż do momentu otrzymania odpowiedniej,nieco gęstej konsystencji.
4
Gdy konfitura będzie już nieomal gotowa dodaj do niej sok z drugiej połowy cytryny. Gorącą przekładaj do słoików i poddaj je pasteryzacji,
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Konfitura ta ma naprawdę wyśmienity smak.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Dodaj komentarz