Jak zrobić kompot wiśniowy?

Kompot to świetny napój i bardzo dobry dodatek do wielu potraw. Sprawdź jak go zrobić.

  • słoik z zakrętką
  • garnek
  • tkanina
  • wiśnie
  • cukier
1

Kup wiśnie. Włóż je do półlitrowych słoików, tak by prawie cały słoik był wypełniony. Dodaj 1 czubatą łyżkę cukru i uzupełnij wodą, tak by zostało tylko 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.


2

Zakręć słoik. Teraz pasteryzuj poprzez włożenie do garnka i gotowanie przez 30 minut. Dno garnka wyłóż tkaniną, tak by słoik nie stykał się z garnkiem.
Jeśli gotujesz kilka słoików naraz, oddziel je od siebie tkaniną lub gazetą, tak by szkło nie pękło podczas gotowania.


3

Po skończeniu gotowania zostaw słoiki w garnku, aż do ostygnięcia.
Tak przygotowany kompot możesz przechowywać w spiżarni przez dłuższy czas.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2011

Komentarze