Jak zrobić kompot wiśniowy?
Kompot to świetny napój i bardzo dobry dodatek do wielu potraw. Sprawdź jak go zrobić.
- • słoik z zakrętką
- • garnek
- • tkanina
- • wiśnie
- • cukier
1
Kup wiśnie. Włóż je do półlitrowych słoików, tak by prawie cały słoik był wypełniony. Dodaj 1 czubatą łyżkę cukru i uzupełnij wodą, tak by zostało tylko 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.
2
Zakręć słoik. Teraz pasteryzuj poprzez włożenie do garnka i gotowanie przez 30 minut. Dno garnka wyłóż tkaniną, tak by słoik nie stykał się z garnkiem.
Jeśli gotujesz kilka słoików naraz, oddziel je od siebie tkaniną lub gazetą, tak by szkło nie pękło podczas gotowania.
3
Po skończeniu gotowania zostaw słoiki w garnku, aż do ostygnięcia.
Tak przygotowany kompot możesz przechowywać w spiżarni przez dłuższy czas.
Dodaj komentarz