Jak zrobić karpia po żydowsku?

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to odpowiedni czas, żeby przygotować przepisy na tą wyjątkową kolację. Przedstawiam przepis na karpia po żydowsku. Nie może go zabraknąć na stole.

  • 1 kilogramowy karp, 2 cebule, marchewka, 3 łyżki migdałów, żelatynę, sól i pieprz
1

Rybę oczyszczamy i bardzo dokładnie myjemy. Kroimy na części każda po 4 cm. Cebulę i marchewkę obieramy i myjemy. Wkładamy marchewkę i cebulę do garnka i zalewamy wodą, ok 3/4 litra. Gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą.


2

Kiedy wywar się zagotował wsypujemy migdały i jeszcze przez chwilę gotujemy. Następnie wkładamy karpia i gotujemy jeszcze przez 15 minut.


3

Po ugotowaniu wyjmujemy karpia i przecedzamy wywar, który mieszamy z żelatyną. Karpia układamy na półmisku. Obok kładziemy pokrojoną marchewkę oraz migdały. Karpia zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.
Życzę smacznej Wigilijnej kolacji.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.11.2012

Komentarze