Jak zrobić karminadle z grzybami?
Karminadle, czyli kotlety mielone z grzybami, można podawać jako danie obiadowe lub jako przekąskę. Ponadto z małych karminadelków możemy przygotowywać koreczki, przekładając je np. ogórkiem, papryką, serem itp.
- • 500 g mielonego mięsa
- • 20 g suszonych grzybów
- • 1 cebula
- • 1 czerstwa bułka
- • 300 ml mleka do rozmoczenia bułki
- • 1 jajko
- • pieprz i sól
- • olej do smażenia
- • bułka tarta
Namocz w mleku lub w wodzie 1 czerstwą bułkę.
Zalej suszone grzyby wodą i mocz je przez 2 godziny, następnie w tej samej wodzie gotuj je przez około 20 minut.
Ugotowane grzyby odcedź, wystudź i zmiel na maszynce do mielenia mięsa.
Najpierw zeszklij na patelni cebulę, a później lekko podsmaż zmielone grzyby i dopraw solą i pieprzem.
Mięso mielone wyłóż do miski, dodaj odciśniętą moczoną bułkę, lekko zeszkloną cebulę, podsmażone grzyby, jajko surowe, pieprz i sól. Wszystko razem wyrób na jednolitą masę. Jeżeli mięso będzie Ci się mocno lepić do rąk, to pod koniec wyrabiania zamocz ręce w wodzie i wygładź masę mięsną.
Mięso mielone nakładaj łyżką na mokrą dłoń, następnie formuj karminadle odpowiedniej wielkości.
Ja zrobiłam dwa rodzaje karminadli, tzn. jedne były faszerowane grzybami. W takiej sytuacji nie dodawałam grzybów do mięsa mielonego, lecz pozostawiłam je do nafaszerowania klopsika.
Nafaszerowanego klopsika dokładnie zaklej masą mięsną, uformuj podłużnego karminadla i obtocz w bułce tartej.
Drugie karminadle zrobiłam malutkie, odpowiednie na przekąskę. Ponadto mam zamiar z nich zrobić kolorowe koreczki.
Rozgrzej na patelni olej i usmaż karminadle na złoty kolor.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Formując karminadle najlepiej ręce moczyć w wodzie, wtedy nie będą się one lepić do rąk.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:11:18
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:44:01
Ostatnio zmieniony: 2013-02-12 19:07:17
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:59:05
Ostatnio zmieniony: 2010-12-27 17:17:13
Dodaj komentarz