Jak zrobić jabłecznik (cydr)?

Cydr, inaczej jabłecznik jest to napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Tutaj dowiesz się jak zrobić taki jabłecznik.

1
cydr cydr

Do zrobienia cydru, potrzebujemy:
- butla fermentacyjna najlepiej 5L,
- drożdże winne (do białego wina),
- rurka fermentacyjna,
- 5 opakowań 1L , soku jabłkowego, 100 procentowego,
- korek pasujący do butli z otworem na rurkę fermentacyjną.
ZACZYNAMY.


2

Butlę fermentacyjną, dokładnie myjemy i płuczemy, a po wykonaniu tych czynności myjemy również rurkę fermentacyjną.


3

Otwieramy soki, i powoli wlewamy do butli. Piąte opakowanie, nie opróżniamy do końca, żeby w butli zostało trochę miejsca na gazy fermentacyjne.


4

Dodajemy drożdże do butli, zatykamy korkiem i mocno potrząsamy, aby wymieszać drożdże z sokiem.


5
mój cydr podczas fermentacji mój cydr podczas fermentacji

Dodajemy rurkę fermentacyjną i czekamy około 5 tygodni, aż skończy się proces fermentacyjny.


6

Po upływie 5 tygodni, możemy sprawdzić nasz cydr, powinien mieć smak słodko- kwaśny, z nutką wyczuwalnego alkoholu, którego stężenie nie przekroczy 7%.


7

Gdy smak jest dla nas odpowiedni, przelewamy nasz cydr do butelek i korkujemy. W warunkach schłodzonych do ok. 12 stopni celsjusza, cydr można przechowywać nawet do roku czasu. Ale gwarantuję, gdy zasmakujecie w tym napoju, żaden nastaw tyle czasu nie wytrzyma.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przed otwarciem butelki z cydrem, nie potrząsamy nią za mocno, ponieważ po otwarciucydr zachowa się w podobny sposób do szampana.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.12.2011

Komentarze